vrijdag, januari 22, 2010

Zonnevlammen worden beter voorspelbaar

AMSTERDAM - Al tientallen jaren zoeken wetenschappers naar methoden om het optreden van zogeheten zonnevlammen - grote uitbarstingen op de zon - te kunnen voorspellen. Onderzoekers van twee Amerikaanse instituten denken nu op het goede spoor te zijn.
De sleutel tot voorspellingen lijkt te liggen bij de verstrengeling van magnetische velden onder het zonsoppervlak, in de dagen voorafgaand aan de zonnevlam.
Zonnevlammen zijn plotselinge uitbarstingen van energie en licht uit de magnetische velden van zonnevlekken. Daarbij komen energierijke fotonen vrij die de aarde in acht minuten kunnen bereiken.
Vrijwel direct kunnen deze fotonen storingen veroorzaken in de signalen van (onder meer) de satellieten van het Global Positioning System.
Het kunnen voorspellen van zonnevlammen is daardoor ook van groot commercieel belang geworden. De Amerikaanse onderzoekers hebben de magnetische gegevens van meer dan duizend groepen zonnevlekken uitgeplozen.
Daarbij ontdekten zij steeds hetzelfde patroon van magnetische veldlijnen die zich steeds strakker opwonden, totdat ze knapten.
Nu dit scenario bekend is, kan het optreden van een zonnevlam al twee of drie dragen van te voren worden voorspeld. Ook kan een schatting worden gemaakt van de sterkte van de uitbarsting.
(Bron)

Geen opmerkingen: