donderdag, januari 21, 2010

Taakstraf voor poging afpersing AIVD geëist

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg heeft donderdag een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist tegen de 33-jarige Middelburger R. D.
De man wordt ervan verdacht dat hij op 26 augustus vorig jaar heeft geprobeerd inlichtingendienst AIVD voor 5000 euro af te persen. Ook zou hij - indirect - leden van het Koninklijk Huis hebben bedreigd. Hij heeft bekend.
De Middelburger had een schuld en via het secretariaat van Pieter van Vollenhoven wilde hij daarvoor 'een oplossing' zoeken. Het antwoord dat hij vervolgens kreeg, zinde hem niet en hij diende een klacht in bij de AIVD.
Naar aanleiding hiervan informeerde de AIVD de ouders van D. en werd de politie ingeschakeld om eens een 'goed gesprek' met de man uit Middelburg te hebben. Bij dat gesprek waren zowel zijn de ouders als zijn broer aanwezig.
D., die een gesprek onder vier ogen had verwacht, voelde zich in zijn hemd gezet en belde boos en verward vijf keer de inlichtingendienst om duidelijk te maken dat hij niet alleen een oplossing voor zijn schulden wilde.
Hij eiste ook een schadevergoeding, omdat hij zich onheus bejegend voelde. Om die eis kracht bij te zetten, zei hij dat als er niet betaald zou worden ''er wel eens iets met prinses Margriet, de koningin of andere leden van het Koninklijk Huis zou kunnen gebeuren''.
Met de aanslag op Koninginnedag nog vers in het geheugen, werd de mededeling van de verwarde D. serieus genomen.
Gedragsdeskundigen vinden dat D. een man is met angst voor gezichtsverlies en iemand die snel gekrenkt is.
Volgens Marco Sul, de advocaat van D., kan de actie van zijn cliënt mogelijk verklaard worden door de bijwerking van niet in Nederland verkrijgbare medicijnen die hij van zijn behandelend psycholoog kreeg.
Overigens vindt de raadsman dat het OM voor zowel de bedreiging als de poging tot afpersing onvoldoende bewijs heeft. Daarom wil hij vrijspraak van zijn cliënt.
Uit angst voor de mogelijke media-aandacht was D. niet bij de behandeling aanwezig. Uitspraak 4 februari.
(Bron)

Dan ben je wel ver heen... (En nee, ik zeg niks over die naam van de advocaat.)

Geen opmerkingen: