Cybercrimineel krijgt 15 maanden cel
ROTTERDAM - Een cybercrimineel is woensdag veroordeeld tot vijftien maanden cel voor het platleggen van websites, bedreiging van twee providers, inbraak op een website en misbruik van gestolen creditcardnummers.
De 19-jarige M.B. voerde in augustus een zogenoemde distributed denial-of-service-aanval uit op de websites www.turkishplace.nl en www.turkplace.nl. De servers waren daardoor slecht bereikbaar en ook andere websites die gebruikmaken van dezelfde infrastructuur functioneerden slecht.
Bij provider Argeweb had ook het netwerk last van de aanval, terwijl Leaseweb met een grotere infrastructuur de klap voor andere klanten kon opvangen.
B. stoorde zich aan de inhoud van de Turkse sites en eiste van Leaseweb en Argeweb in enkele dreigmails dat ze die offline zouden halen. Deden ze dat niet, dan zou een massale aanval op de infrastructuur volgen.
Voor Leaseweb was dat reden om aangifte te doen. De Nationale Recherche ontdekte al snel dat er twee mogelijke daders in het spel waren. De 20-jarige S.A. werd opgepakt door een gewoon arrestatieteam, en B. werd volgens bronnen opgepikt door een bijzonder interventieteam, omdat tegen hem ook andere verdenking bestaat.
In het onderzoek werd duidelijk dat B. op een website heeft ingebroken en via een zogenoemde SQL-injection-aanval duizend creditcardnummers heeft weten te bemachtigen. Bij het verhoor en in de rechtszaal erkende hij schuld, maar de politie heeft het bewijs niet wettig in handen gekregen. Daarom is hij gedeeltelijk vrijgesproken.
Justitie beschuldigde B. er van met de creditcards een laptop en enkele Playstations 3 te hebben gekocht. A. erkende ook toegang tot de nummers te hebben gehad en kocht voor tweehonderd euro een paar sneakers. Betrokkenheid bij de kaartdiefstal of de aanval op de sites ontkende A., en daarvan is hij vrijgesproken.
A. krijgt vier weken gevangenisstraf, maar had al 38 dagen in voorarrest gezeten. Zijn raadsman Mr. Paul van der Donck overweegt nu een schadevergoeding te eisen voor de tien dagen die zijn cliënt te lang in de cel zat. Omdat hij is vrijgesproken van de aanvallen, wil Van der Donck nu meer weten over de aanhouding en de reden waarom A. zo lang vast zat.
De rechtbank in Rotterdam had minder begrip voor B., en legde hem een straf van 15 maanden op, waarvan tien maanden voorwaardelijk. In tegenstelling tot A. is hij al wel eerder voor dit soort delicten veroordeeld. B. zit bovendien nog steeds in verband met andere zaken vast.
Argeweb wilde niet op de zaak ingaan. De advocaat van B. had haar cliënt nog niet in de gevangenis kunnen bezoeken en zegt nog niet te weten of ze hoger beroep aantekent. Van der Donck en het Openbaar Ministerie bestuderen de uitspraak nog.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten