vrijdag, april 16, 2010

Geen verdere opvang voor uitgeprocedeerde

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag bepaald dat de Nederlandse Staat een uitgeprocedeerde asielzoeker met kinderen geen verdere opvang hoeft te verschaffen.
De rechtbank oordeelde in de zaak van een vrouw uit Angola, die met drie kinderen verblijft in de opvang in Ter Apel.
De vrouw mag niet in Nederland blijven en dient uit zichzelf te vertrekken, anders wordt ze uitgezet. Ze wil niet meewerken aan haar vertrek en zit al langer in Ter Apel dan de twaalf weken die een uitgeprocedeerde daar nog kan doorbrengen.
Dat had onder meer te maken met medisch onderzoek van haar kinderen.
De vrouw hoopte extra opvang te verwerven dankzij een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten, dat vorig jaar stelde dat de rechten uit het Sociaal Handvest ook gelden voor mensen zonder een verblijfsvergunning.
Door uitgeprocedeerde gezinnen op straat te zetten schendt Nederland kinderrechten, aldus het Comité.
De Nederlandse Staat acht de uitspraak echter niet bindend en wees erop dat iemand al langer kan blijven als dat medisch noodzakelijk of als hij door buiten eigen schuld niet weg kan.
De rechtbank stelde nu ook vast dat de eiseres 'in het geheel niet aannemelijk heeft kunnen maken' dat de betreffende uitspraak van het Sociaal Comité van 20 oktober 2009 voor de Staat jurisch bindend is.
(Bron)

Geen opmerkingen: