donderdag, april 15, 2010

Schiphol gaat definitief dicht

BRUSSEL - Het Nederlandse luchtruim gaat vanaf donderdagavond 19.00 uur dicht in verband met de stofwolk die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland.
Dat heeft een woordvoerster van luchthaven Schiphol donderdag laten weten. Het vliegverkeer wordt de komende uren in fases afgebouwd.
Hoe lang de sluiting van het Nederlandse luchtruim gaat duren, is nog onbekend.
De luchthaven in Amsterdam heeft donderdag al tientallen vluchten geschrapt, doordat in diverse landen in vooral Noord-Europa de luchthavens dichtgingen.
Vliegen door een stofwolk is gevaarlijk, omdat de motoren kunnen uitvallen. De woordvoerster van Schiphol kon nog niet zeggen hoeveel vluchten er door de maatregelen worden getroffen.
Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen raden reizigers onder meer aan voordat ze van huis vertrekken te controleren of hun vlucht gaat.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog niet of de wolk met vulkanische as schadelijk is voor de volksgezondheid. Volgens een woordvoerder wordt daar op dit moment onderzoek naar gedaan.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft aan dat het eerst contact wil hebben met het RIVM voordat het later donderdagmiddag ingaat op de vraag of de vulkaanas schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. [Knap dat er dan allang gemeld is dat het niet gevaarlijk is omdat de aswolk in de hogere luchtlagen zit.]
Het Belgische luchtruim wordt donderdagmiddag vanaf 14.30 uur in fasen gesloten in verband met de voorbijtrekkende aswolk die zich na de vulkaanuitbarsting in IJsland over Europa verspreidt. Dat heeft Etienne Schouppe, de Belgische staatssecretaris voor Mobiliteit, donderdag gemeld.
Om 14.30 uur wordt de sector West gesloten, die de kust en de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen omvat. De Brusselse luchthaven blijft daarbij open voor luchtverkeer richting het zuiden.
Om 16.30 uur wordt het volledige Belgische luchtruim gesloten tot de aswolk is voorbijgetrokken, aldus de staatssecretaris.
Het luchtruim boven Zweden zal donderdagavond om 22.00 uur helemaal gesloten zijn. Dat heeft de Zweedse rijksluchtvaartdienst meegedeeld. De aswolk drijft vanuit het noordwesten het Zweedse luchtruim binnen.
De luchthaven van Malmö in het zuiden van Zweden gaat om 16.00 dicht. Andere luchthavens, zoals die van Stockholm, sluiten om 18.00 uur. Op het eiland Gotland in de Oostzee blijft het vliegverkeer het langst mogelijk.
Passagiers die donderdag of vrijdag met KLM van of naar Ierland, Denemarken, Noorwegen, Zweden of Groot-Brittannië reizen, kunnen hun vliegticket kosteloos naar een andere datum omboeken. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website.
Deze omboekservice geldt alleen voor vluchten van Air France, KLM of Delta. Mensen die meer dan vijf uur zijn vertraagd, kunnen een verzoek indienen voor een volledige vergoeding van hun ticket.
In vertrekhal 2 op Schiphol was het rond half twee druk met passagiers van wie de vlucht was geschrapt en die in lange rijen voor de balies van KLM, Delta en Air France stonden.
Van stewardessen kregen zij informatie over de stand van zaken en eventuele alternatieven. Op een bord in de hal werd aangegeven dat minstens dertig vluchten naar bestemmingen in Scandinavië en Groot-Brittannië waren geschrapt.
(Bron)

Geen opmerkingen: