donderdag, april 15, 2010

Paarlberg bekent valsheid in geschrifte

HAARLEM - Jan-Dirk Paarlberg heeft in 2003 zijn handtekening gezet onder een vals opgemaakt stuk om een lening te kunnen krijgen bij SNS Bank van 1,5 miljoen euro.
De zakenman gaf dat donderdag toe tijdens een zitting in de strafzaak tegen hem in de rechtbank van Haarlem.
Paarlberg verkocht in het jaar 2000 zijn reclamebedrijf Mediamax. De koper van dit bedrijf, TDI, had de totale koopprijs al betaald, toen Paarlberg zijn handtekening zette onder het bewuste stuk, waarin stond dat hij nog een deel van het geld moest ontvangen.
Dat gebeurde om de bank aan te tonen dat in een financieel krappere periode wel geld zou binnenkomen, aldus advocaat Marnix van der Werf.
Paarlberg beseft dat hij daar nooit mee in had moeten stemmen, stelt Van der Werf. Het stuk is opgesteld op het kantoor van Paarlberg's bedrijf Merwede. De zakenman wil niet zeggen wie het stuk heeft opgesteld om niemand in de problemen te brengen.
Paarlberg stelt volgens zijn advocaat zelf niet de opdrachtgever of de opmaker van het stuk te zijn geweest, maar was uiteindelijk wel verantwoordelijk.
De affaire heeft overigens de relatie van Paarlberg met SNS Bank niet verstoord. Paarlberg stelt nog steeds zaken met de bank te doen.
De rechtszaak tegen Paarlberg gaat maandag verder met feit vier op de tenlastelegging. Paarlberg zou een of meer aandelen in exploitatiemaatschappij 't Gooier Hoofd hebben verworven, terwijl hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) moest weten dat er een relatie was met een misdrijf.
Het OM verdenkt Paarlberg in hoofdzaak van witwassen van miljoenen die misdaadkopstuk Willem Holleeder heeft afgeperst van zakenman Willem Endstra, die in 2004 werd geliquideerd. Dit punt werd op de eerste acht zittingsdagen uitvoerig behandeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: