dinsdag, juni 01, 2010

Reformatorisch Dagblad blijft bij commentaar homo's

AMSTERDAM - Het Reformatorisch Dagblad neemt niets terug van een omstreden hoofdredactioneel commentaar, waarin de krant maandag kritiek leverde op de inzet van VN-chef Ban Ki-moon voor de vrijlating van twee mannen die in Malawi lange celstraffen hadden gekregen vanwege hun homoseksuele relatie.
Wel zegt hoofdredacteur Wim Kranendonk te betreuren dat de krant de indruk heeft gewekt dat die "mensen met een homoseksuele levensstijl zou discrimineren". Het commentaar ging in op de gratieverlening aan twee homoseksuele mannen in het Afrikaanse land Malawi.
Eerder waren die veroordeeld tot veertien jaar celstraf, omdat ze zich zouden hebben verloofd. Onder zware druk van onder andere secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties werden de twee vorige week vrijgelaten.
"Veertien jaar is fors, zeker voor westerse begrippen. Toch is het jammer dat de Malawische president zo snel door de knieën ging," schreef het Reformatorisch Dagblad daar maandag over. Volgens het commentaar moet Malawi met ongerustheid kijken naar Nederland, waar - als het aan een Kamermeerderheid ligt - "christelijke scholen niet langer docenten met een homoseksuele leefwijze kunnen weren. Het is niet uitgesloten dat hier straks het omgekeerde gebeurt van wat de rechters in Malawi deden: niet degenen die zich openlijk homoseksueel gedragen, worden bestraft, maar juist christenen en moslims die dat gedrag zondig noemen," vervolgde de krant.
Het commentaar leidde maandag tot woedende reacties van politici en de homobeweging. Ook op internet kreeg de krant felle kritiek, onder meer via microblogdienst Twitter.
Volgens Kranendonk heeft de krant met het commentaar aandacht willen vragen voor de positie van christenen en moslims die homoseksualiteit zondig noemen, zei hij in EO-programma Dit Is De Dag. Kranendonk ergert zich aan "de selectieve verontwaardiging". "De secretaris-generaal reist van New York naar Malawi voor twee homoseksuelen, terwijl er wereldwijd duizenden christenen vervolgd worden."
Wel zijn sommige woorden volgens hem achteraf "niet zo gelukkig gekozen". "Dat zinnetje over het feit dat de president van Malawi wel snel door de knieën is gegaan, had anders gemoeten. Nu wekken we de indruk alsof we pleiten voor gevangenisstraffen voor homoseksuelen, of voor lijfstraffen of noem het verder maar op. Die indruk betreuren we."
Kranendonk schrijft in een toelichting op de website van het Reformatorisch Dagblad met name te zijn geraakt door reacties van homo's uit de eigen achterban van de krant. "Mensen die zich gekwetst en onbegrepen voelen. Dat raakt ons dieper dan kritiek van buitenstaanders. Homofielen in de gereformeerde gezindte hebben het vaak niet makkelijk en lopen soms tegen muren van onbegrip op. Dat onze krant hen, volstrekt onbedoeld, heeft gekwetst, trekken wij ons erg aan."
"Ook onder onze werknemers zijn er mensen met een homofiele geaardheid. Zij hebben een gewaardeerde plaats. Dat geeft wel aan dat er van homovijandigheid geen sprake is," aldus Kranendonk. "Op grond van wat de Bijbel leert, accepteren we dus de homofiele medemens volledig. Maar de homoseksuele leefwijze kunnen we niet anders dan afwijzen."
(Bron)

Als hij het recht meent te hebben om de homoseksuele leefwijze af te wijzen, dan denk ik het recht te hebben om de reformatorische leefwijze af te wijzen.

Geen opmerkingen: