Rijst gebruikt als 'supercement' in Chinese muur
AMSTERDAM – Bij de constructie van bepaalde delen van de Chinese muur is een mengsel van plakkerige rijst en kalk succesvol gebruikt als cement. Dat hebben wetenschappers uit China ontdekt.
Het 'rijstcement' is gebruikt door bouwers die in de tijd van de Ming-dynastie (ruim 600 jaar geleden) aan de muur werkten. De rijst geeft het voegsel in het bouwwerk een speciale structuur die ervoor zorgt dat de stenen bijna naadloos op elkaar aansluiten.
Door het bijzondere cement groeit er zelfs nu nog weinig onkruid tussen de stenen in bepaalde delen van de Chinese muur. Dat schrijven wetenschappers van Zhejiang Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Accounts of Chemical Research.
“Het oude cement is een mix van organische en anorganische stoffen”, verklaart hoofdonderzoeker Zhang Bingjian in de Britse krant The Daily Telegraph. “Het anorganische component is calcium carbonaat. Het organische deel is amylopectine. Dit is afkomstig van de pap van plakkerige rijst die aan het cement werd toegevoegd.”
Het bijzondere cementmengsel zorgde er volgens de wetenschappers voor dat veel bouwwerken uit de tijd van de Ming-dynastie extra stevigheid kregen en beter bestand waren tegen grote natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen.
“De amylopectine zorgde voor een compactere microstructuur van het cement en gaf de Chinese muur bijvoorbeeld meer stabiele eigenschappen en grotere mechanische sterkte”, aldus Bingjian.
Het rijstcement zorgde echter ook voor onrust. De keizers legden namelijk vaak beslag op de rijst van de plaatselijke bevolking om het mengsel te maken.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten