zondag, oktober 10, 2010

Bacteriën kunnen 'rechtop lopen'

AMSTERDAM – Bacteriën kunnen zich ‘rechtop’ voortbewegen in de eerste fase van verspreiding op een nieuw oppervlak. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Tijdens de eerste fase van de formatie van een laagje bacteriën, oftewel een biofilm, kunnen de micro-organismen zich oprichten en ‘lopen’. Op die manier kunnen de eencelligen zich gemakkelijker verspreiden over een nieuw oppervlak.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“We hebben aangetoond dat verticale oriëntatie een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van biofilms”, verklaart hoofdonderzoeker Gerard Wong op HealthNewsDigest.com. “Verticaal georiënteerde bacteriën kunnen zich gemakkelijker losmaken van oppervlaktes en dat stelt ze in staat om zich beter te verspreiden.”
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de bewegingen van de bacterie Pseudomonas aeruginosa te filmen met behulp van een microscoop en de films vervolgens te analyseren met behulp van de computer.
Het micro-organisme bleek zich rechtop te kunnen voortbewegen door aanhangsels die bekend staan als pili te gebruiken als pootjes.
Pseudomonas aeruginosa is een bacterie die erg gevaarlijk kan zijn voor mensen bij verspreiding in het lichaam. Het organisme kan bijvoorbeeld een dodelijke infectie veroorzaken bij mensen met cystic fibrosis.
(Bron)

Geen opmerkingen: