zondag, oktober 10, 2010

Gerd Leers onderzoekt ov-chipkaart

DEN HAAG - Oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers gaat een onafhankelijke commissie leiden die de knelpunten met de ov-chipkaart in beeld moet brengen.
Dat de commissie zou worden ingesteld, was al langer bekend, maar de naam van de voorzitter kwam woensdag pas naar buiten. Kamerleden zien eigenlijk liever dat een bewindspersoon de regie in het chipkaartdossier ter hand neemt, maar Eurlings kiest voor deze weg.
De problemen vragen om een ''stevige en voortvarende aanpak en meer regie'', zei demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) woensdag.
''Met Gerd Leers als voorzitter hebben we een stevige voorzitter die in staat is om ondanks de complexe materie op voortvarende wijze te komen tot oplossingen. Daarbij staat het reizigersbelang voorop."
''De ov-chipkaart moet het alledaagse reizen voor ov-gebruikers niet moeilijker, maar juist makkelijker maken. En dat vergt gewoon meer regie en een stevige aanpak", aldus Eurlings.
Eén van de grootste problemen met de ov-chipkaart is dat veel huidige gebruikers vergeten uit te checken. Dat kost ze geld. Daaruit zou blijken dat ze nog niet echt goed gewend zijn aan het systeem.
Mede daarom maakte Eurlings woensdag ook bekend dat in Oost-Nederland langer dan gepland de aloude strippenkaart geldig blijft. Die zou per 18 november worden afgeschaft, maar dat wordt nu 1 februari.
Per motie besloot de Kamer eerder dat mensen per mail of sms op de hoogte gesteld moeten kunnen worden dat ze vergaten uit te checken, maar volgens de indiener van die motie, Ineke van Gent (GroenLinks), is dat plan nog niet uitgewerkt.
Andere problemen zijn dat reizigers soms een dubbel opstaptarief moeten betalen, dat visueel gehandicapten extra hulp nodig hebben bij het gebruik van de kaart, dat mensen met een geanonimiseerde chipkaart niet in aanmerking komen voor kortingsacties en dat ov-reisgegevens te lang worden bewaard door de vervoerders.
Eerder op de dag werd al bekend dat de SP pleitte voor een opschorting van de afschaffing van de strippenkaart. De VVD en de GroenLinks sloten zich hierbij aan.
Naar verwachting kan de commissie-Leers haar werkzaamheden komend voorjaar afronden.
(Bron)

En wie gaat het doen nu Leers minister wordt?

Geen opmerkingen: