woensdag, oktober 13, 2010

'Borende buurman storender dan verkeerslawaai'

AMSTERDAM - De mate waarin mensen zich ergeren aan geluiden is afhankelijk van de context waarin het geluid te horen is. Dat hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt.
De perceptie van geluidsoverlast wordt bepaald door de context van het geluid. Zo heeft de bestuurder van een scooter nauwelijks last van zijn eigen motorgeluid, terwijl iemand die rustig op een bankje zit te lezen het geluid wel storend vindt.
Hetzelfde principe gaat op voor burenoverlast. Wanneer de buurman met de boormachine aan de slag gaat, veroorzaakt dat veel eerder geluidsoverlast dan langsrijdende auto's die net zo veel geluid produceren.
Die bevindingen beschrijft cognitief wetenschapster Maria Niessen van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek naar automatische geluidsherkenning, waarop ze in november promoveert.
Niessen heeft een computermodel ontwikkeld voor de bepaling van geluidsoverlast, dat akoestische informatie combineert met contextinformatie. In de huidige methoden om geluidsoverlast te bepalen spelen alleen luidheidmaten zoals decibellen een rol.
Volgens de onderzoekster is dat een ontoereikende methode om geluidsoverlast te bepalen: “Alleen bij extreem hard geluid, zoals dat van een laag overvliegende straaljager, ervaart vrijwel iedereen het geluid als geluidsoverlast”, verklaart Niessen.
“Maar tot ongeveer 70 dB is de geluidscontext bepalend. Met een model dat context meeweegt, is veel beter inzicht te verkrijgen in de vraag of mensen een geluid daadwerkelijk als overlast ervaren”, aldus de onderzoekster.
Haar model is mogelijk ook toepasbaar in robots die zelfstandig door een onbekende omgeving bewegen, zoals robots die bewoners van een verzorgingstehuis helpen met huishoudelijke taken.
Niessen: 'In het onderzoek naar dergelijke robots gaat veel aandacht uit naar zicht, niet naar geluid. Terwijl geluid juist heel belangrijk is om de omgeving waar te nemen en daarop te reageren.'
(Bron)

Geen opmerkingen: