Regering Israël stemt in met omstreden eed
JERUZALEM - De Israëlische regering heeft zondag een controversieel wetsontwerp goedgekeurd dat alle nieuwe niet-Joodse burgers dwingt trouw te zweren aan Israël als een ''Joodse en democratische staat''. Dat meldden Israëlische media.
Palestijnen die in Israël wonen en ongeveer een vijfde van de bevolking uitmaken, menen dat de eed racistisch is.
De grondrechten van de Palestijns-Israëlische minderheid worden met de wet ondermijnd, stelden eerder Palestijns-Israëlische parlementariërs.
Volgens sommige criticasters buigt premier Benjamin Netanyahu met de wet voor zijn ultranationalistische coalitiepartners. Binnen de centrumlinkse Arbeidspartij, die ook in de regering zit, bestaan bezwaren tegen de wet.
Uiteindelijk stemden 22 kabinetsleden voor de wet en acht tegen; alle vijf ministers van de Arbeidspartij stemden tegen evenals drie ministers van Likud, de partij van premier Netanyahu. Het parlement moet de wet nog goedkeuren, maar waarnemers verwachten daarbij geen problemen voor de regering.
Volgens Netanyahu hoeft niemand de nieuwe wet te vrezen: ''Joden en niet-Joden zijn volledig gelijk en hebben alle rechten.'' Maar minister van Minderheden, Avishai Braverman, noemde de wet ''een vreselijke fout''. Hij vroeg zich af waarom de Palestijnse minderheid in Israël met de wet moet worden opgehitst.
''Omdat Netanyahu Lieberman moet bevredigen'', voegde hij eraan toe. Lieberman is minister van Buitenlandse Zaken en leider van de ultranationalistische partij Yisrael Beitenu. De eed was een belangrijk thema voor Lieberman tijdens de verkiezingscampagne in 2009.
De wet zal vooral Palestijnen treffen die willen trouwen met Palestijnse Israëli's, buitenlandse arbeiders of enkele andere speciale gevallen, aldus de BBC. De aantallen zullen niet zo groot zijn. Volgens Israëlische mensenrechtenorganisaties wordt de Palestijnse minderheid in Israël stelselmatig gediscrimineerd.
Voor de stemming zeiden leden van de Arbeidspartij in ruil voor de eed een verlenging van de bouwstop in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied te verwachten. Dat is de eis van de Palestijnen om het vredesproces voort te zetten.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten