zondag, oktober 10, 2010

Gewonden door rellen Gay Pride Belgrado

BELGRADO - De politie in de Servische hoofdstad Belgrado is zondag slaags geraakt met groepen jongeren die fel gekant waren tegen de Gay Pride die in het centrum van de stad is gehouden. Zeker veertig agenten en enkele relschoppers raakten gewond.
Verder pakte de politie zeker tien tegenstanders van de homoparade op. Dat hebben de autoriteiten in Belgrado laten weten.
De Gay Pride trok circa duizend deelnemers. De zwaarbeveiligde manifestatie zelf verliep probleemloos, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Zij deed samen met andere Nederlanders mee uit solidariteit.
Na afloop werden alle deelnemers voor hun eigen veiligheid in politiebusjes naar politiebureaus vervoerd, waar zij moesten wachten tot de rust was weergekeerd.
De oproerkraaiers bekogelden de politie met stenen en molotovcocktails. Verder vernielden de opponenten van de Gay Pride voertuigen en stichtten ze brand in onder meer een gebouw waarin de regerende Democratische Partij (DS) is gevestigd.
De politie gebruikte traangas tegen de menigte. De autoriteiten hadden uit vrees voor rellen circa vijfduizend agenten op de been gebracht.
Het was zondag de eerste Gay Pride in Belgrado sinds 2001. De Gay Pride van negen jaar geleden liep volledig uit de hand. Extreme Servische nationalisten vielen toen deelnemers aan.
Vorig jaar zou er ook een Gay Pride in Belgrado worden gehouden. De autoriteiten schrapten die echter omdat ze de veiligheid van de deelnemers niet konden garanderen.
GroenLinks-politica Cornelissen noemde de samenwerking met de autoriteiten zondag uitstekend. Servië wil toetreden tot de Europese Unie.
(Bron)

Geen opmerkingen: