dinsdag, oktober 12, 2010

Oermens met hoogste leeftijd gevonden

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in Spanje de overblijfselen gevonden van een oermens met een bijzonder hoge leeftijd.
De 500.000 jaar oude resten van de bejaarde man van de soort Homo Heidelbergensis zijn gevonden in de Spaanse regio Atapuerca. Het individu heeft heeft waarschijnlijk de leeftijd van 45 jaar bereikt. Daarmee is de man het oudste oermens dat ooit is beschreven.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Madrid Complutense in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De bejaarde man heeft de naam ‘Elvis’ gekregen. Hij was ongeveer 1,70 lang en woog 90 kilo. Vermoedelijk was hij tegen het einde van zijn leven echter zo gehandicapt dat hij niet meer zelf kon jagen.
“Zijn ruggengraat stond voorover gebogen”, verklaart hoofdonderzoeker Alejandro Bonmati in het Britse tijdschrift New Scientist. “Om rechtop te staan moest hij waarschijnlijk een stok gebruiken, zoals veel bejaarde mensen vandaag de dag nog steeds doen.”
De wetenschappers vermoeden echter dat jager-verzamelaars goed zorgden voor de zwakkere leden van hun groep. Ze geloven dan ook dat Elvis niets te kort kwam.
“Qua voedsel was hij afhankelijk van wat de rest van de groep”, aldus Bonmati. “Maar waarschijnlijk was hij geen last voor de anderen. Mogelijk beschikte hij over waardevolle kennis die de andere groepsleden hielp om te overleven.”
Eerder zijn er overblijfselen van een 12-jarig kind met een misvormde schedel gevonden uit dezelfde groep jager-verzamelaars. Ook die vondst suggereert dat de oermensen zich solidair gedroegen ten opzichte van gehandicapte groepsleden.
“We vinden steeds meer bewijs voor het vermoeden dat deze mensen een verzorgende kant hadden”, verklaart antroploog Christ Stringer in New Scientist.
“Het misvormde kind kon zich waarschijnlijk wel op eigen kracht bewegen, maar was niet in staat om voedsel te verzamelen. Dat suggereert dat hij sociale ondersteuning kreeg.”
(Bron)

Geen opmerkingen: