woensdag, februari 16, 2011

'Blaasjeskruid is snelste vleesetende plant'

AMSTERDAM – Een vleesetende waterplant die ook sporadisch in Nederland voorkomt, vangt zijn prooien in recordsnelheid. Dat hebben Franse wetenschappers aangetoond.
Vleesetende waterplanten van het geslacht Utricularia zuigen hun prooien binnen een milliseconde naar binnen. Daarmee kan het zogenaamde blaasjeskruid worden beschouwd als de snelste vleesetende plantensoort ter wereld.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Grenoble in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
“De populaire Venusvliegenvanger is maarliefst honderd keer langzamer dan deze vleesetende plant”, verklaart hoofdonderzoeker Philippe Marmottant op Discovery News.
Blaasjeskruid is in staat om waterinsecten te vangen met zogenaamde vangblaasjes op de stengels. Uit deze blaasjes wordt eerst al het water naar buiten gepompt, zodat er een soort vacuüm ontstaat.
Als er vervolgens een insect voorbij zwemt dat een haartje op een van de blaasjes aanraakt, springt deze open en wordt het diertje naar binnen gezogen.
De wetenschappers legden dit proces bij verschillende soorten blaasjeskruid vast met hogesnelheidscamera’s en microscopen. Ze kwamen tot de conclusie dat de plant binnen 0,001 seconde kan toeslaan en als het moet honderden keren achter elkaar.
Blaasjeskruid is het grootste geslacht onder de vleesetende planten. Er bestaan meer dan 200 soorten en de planten komen op alle continenten voor, behalve op Antarctica. In Nederland zijn ook enkele soorten te vinden, maar die zijn erg zeldzaam.
Er zijn overigens planten die nog snellere bewegingen maken dan het blaasjeskruid. Zo klapt de bloem van de plant Cornus canadensis sneller open dan de vangblaasjes van het blaasjeskruid.
(Bron)

Geen opmerkingen: