Politie Iran slaags met demonstranten
TEHERAN - De politie in Iran heeft maandag honderden demonstranten opgepakt bij een verboden betoging in de hoofdstad Teheran.
Agenten schoten met traangas op de betogers die riepen: ''Dood aan de dictator'', doelend op president Mahmoud Ahmadinejad. De Britse omroep BBC sprak over zware gevechten.
In totaal waren duizenden betogers de straat op gegaan, aldus de oppositieleider Mir Hossein Mousavi. De leider zelf was al voorafgaand aan de demonstratie onder huisarrest geplaatst door de regering. De politie had zijn huis bovendien omsingeld.
De overheid had gsm-diensten en stroom uitgeschakeld in gebieden waar de protesten plaatsvonden, meldden getuigen. Buitenlandse journalisten en camera's werden geweerd.
De betogingen herdachten de eerste antiregeringsprotesten in Teheran, op 11 februari 2010. Activisten waren toen dagenlang op straat. Ze vormden de zogeheten Groene Beweging.
De Iraanse autoriteiten, waaronder de Revolutionaire Garde, hadden gewaarschuwd om maandag niet opnieuw te betogen. Acties zouden illegaal zijn.
De betogers probeerden maandag desondanks aanvankelijk zwijgend naar centrale plaatsen te lopen, maar ze werden tegengewerkt door de politie en regeringsgetrouwe milities.
De oproerpolitie reed rond op motorfietsen en maakte volgens ooggetuigen gebruik van traangas, wapenstokken, paintballgeweren en blusapparaten om demonstranten uiteen te jagen. Agenten stapten bussen binnen en begonnen passagiers te slaan.
Ook in de centraal gelegen stad Isfahan botsten veiligheidstroepen met betogers van de oppositie.
De Amerikaanse overheid schaarde zich aan de kant van de betogers. ''De VS vragen Iran om het volk dezelfde rechten te geven om net zo vreedzaam te protesteren als in Caïro'', twitterde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
''De Iraanse autoriteiten prezen de Egyptenaren voor dingen die ze als illegaal beschouwen voor hun eigen volk.''
Amnesty International bekritiseerde de Iraanse autoriteiten voor de arrestaties in Teheran maandag. De mensenrechtenorganisatie zei dat de politie probeerde om het werk van activisten onmogelijk te maken.
''Iraniërs hebben het recht om vreedzaam hun steun te betuigen aan het volk van Egypte en Tunesië'', zei Hassiba Hadj-Sahraoui, Amnesty Internationals onderdirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten