vrijdag, februari 18, 2011

Fiscus opgelicht met voorlopige teruggaaf

DEN HAAG - Criminelen frauderen op grote schaal met de voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelastingen. Ze spannen vaak asielzoekers of mensen in de schuldsanering voor hun karretje en zorgen ervoor dat die via vervalste gegevens een voorlopige teruggaaf krijgen.
Staatssecretaris Frans Weekers wil deze vorm van ''brutale fraude'' met voorrang aanpakken, heeft hij de Tweede Kamer woensdag laten weten naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA).
Over de afgelopen twee jaar ontdekte de Belastingdienst 45.000 gevallen van fraude voor een totaalbedrag van 135 miljoen euro.
Circa 90 miljoen daarvan werd door de fiscus op tijd gezien en uitbetaling van het geld kon worden tegengehouden. Ongeveer 45 miljoen euro is wel ten onrechte uitbetaald. De fiscus gaat proberen dit geld terug te krijgen, maar dat zal niet eenvoudig worden, aldus Weekers.
"Deze fraude komt vaak voor bij mensen die in een kwetsbare positie zitten of geen ervaring hebben met het fenomeen voorlopige teruggave", zo liet de staatssecretaris weten. Het is volgens Weekers lastig om in dergelijke gevallen terug te vorderen. "In veel gevallen blijkt dan ook nog dat de aanvragers 'provisie' hebben betaald aan diegenen die namens hen de aanvraag hebben ingediend."
Het CDA vindt dat de staatssecretaris strenger tegen de fraude moet optreden, zo stelt Omzigt in een reactie naar NU.nl. "Weekers moet ervoor zorgen dat mensen geen belastinggeld kunnen terugkrijgen dat ze niet betalen of nooit betaald hebben."
Ook vreest de partij dat er mogelijk op nog grotere schaal fraude plaatsvindt. "Anderhalf jaar geleden beloofde de regering fraude met de voorlopige teruggave aan te pakken. Daar lijkt nu bar weinig van terecht gekomen."
Weekers stelt in een reactie zich momenteel te beraden op aanvullende maatregelen, 'mogelijk ook in de wetgeving'.
Bovendien laat hij weten dat bij de Belastingdienst 150 medewerkers op de zaak gezet en ook de FIOD, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en het Openbaar Ministerie zijn betrokken. Een aantal fraudeurs is de afgelopen maanden veroordeeld tot soms forse gevangenisstraffen.
(Bron)

Geen opmerkingen: