Wintersportblessures veroorzaken economische schade
AMSTERDAM - Alarmcentrales verwachten de komende weken meer ongelukken in de skigebieden. Door deze en andere sportblessures gaan er jaarlijks in Nederland zo’n 12 miljoen werkdagen verloren. De kosten die deze blessures met zich meebrengen, veroorzaken een flinke economische schade.
Vanwege de aantrekkende economie gaan er meer mensen op wintersport. De combinatie van de Krokusvakantie en slechte weersomstandigheden zorgt dit jaar voor meer ongelukken in de skigebieden. Alarmcentrales rekenen dan ook op een record aantal gipsvluchten in Nederland.
Normaal gesproken zijn er wekelijks tussen de drie en de zes gipsvluchten, maar vakantieperiodes zijn goed voor ten minste zes vluchten per week.
"Als gevolg van slechte sneeuwcondities vallen mensen eerder, maar daardoor worden er ook pistes gesloten waardoor er meer mensen op minder pistes zijn“, zegt Daphne de Wit van alarmcentrale Eurocross.
In combinatie met de vakantieperiode, die sowieso al voor een toename van het aantal skiërs zorgt, betekent dit dat de kans op botsingen toeneemt.
Eurocross verzorgt de gipsvluchten voor vakantiegangers die door letsel gerepatrieerd moeten worden uit de wintersportgebieden. Een enkele reis van een patiënt die op een stretcher wordt vervoerd kost tussen de 1700 en 1900 euro, aldus De Wit. “Als je geen reisverzekering hebt afgesloten met wintersportdekking moet je dat zelf betalen.”
Dat ondervond Nico Brinkerink, die naar eigen zeggen zeker 2000 euro kwijt is geweest aan zijn reis terug naar Nederland. Brinkerink beschadigde tijdens een val op een skipiste zijn ruggenwervel en kan daardoor alleen horizontaal vervoerd worden. “Relatief valt het allemaal mee, het had veel erger kunnen zijn.”
De skiër verwacht een herstelperiode van acht tot twaalf weken. Dat betekent dat hij een poosje niet naar zijn werk zal kunnen gaan. Zijn leidinggevende bij Fokker had hij al op de hoogte gebracht. “Uiteindelijk is het het belangrijkst om goed te herstellen”, aldus zijn leidinggevende.
Het gemiddelde verzuim van een sportblessure duurt twaalf dagen. Een enorme kostenpost voor de samenleving, die uiteindelijk opdraait voor dit verzuim.
Gert Wildvank, medepassagier van Brinkerink op de gipsvlucht die dinsdag op Rotterdam Airport landde uit Insbruck, verdraaide tijdens zijn wintersportvakantie zijn knie. Toen het iets beter met hem ging en hij een stukje wilde gaan wandelen gleed hij uit, waardoor hij zijn enkel op drie plaatsen brak.
Wildvank is vrachtwagenchauffeur op een uitzendbureau. “Ik neem aan dat mijn plaats alweer bezet is als ik weer aan het werk mag.” Hij zal zo’n zes weken moeten revalideren.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten