Tweede kerncentrale Borssele stap dichterbij
DEN HAAG - Een nieuwe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is vrijdag een stap dichterbij gekomen.
Het energiebedrijf Delta, dat de bestaande kerncentrale exploiteert en een vergunning heeft ingediend voor een nieuwe, kan zich goed vinden in de eisen die het kabinet vrijdag stelde aan een nieuwe centrale.
Minister Maxime Verhagen verwacht dat in 2015 kan worden begonnen met de bouw. Hij maakte vrijdag een reeks eisen bekend waaraan een nieuwe kerncentrale in Nederland moet voldoen.
Voor Delta is dat van belang in verband met het aanvragen van de benodigde vergunning. Delta verwacht dat die medio volgend jaar kan worden ingediend.
De veiligheidseisen aan een nieuwe centrale zijn zo streng, dat de kans op een ongeval als gevolg van het smelten van de kern van de reactor ''minder is dan eens in de miljoen jaar'', aldus Verhagen. Een nieuwe kerncentrale moet gebaseerd zijn op de laatste stand van de techniek.
De omhulling van de kern moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen een ongeval met een verkeersvliegtuig van buitenaf.
De rijksoverheid draagt niet bij aan de kosten van de bouw. De houder van de vergunning moet de kosten dragen van het bewaren en opslaan van het radioactieve afval.
De eisen staan in een brief van de minister aan de Tweede Kamer. Hiermee wil Verhagen ''helderheid geven over de voorwaarden voor alle betrokkenen, waaronder burgers, lokale overheden en bedrijven''.
Wereldwijd zijn er 441 kerncentrales. Binnen de Europese Unie zorgen kerncentrales voor de opwekking van ongeveer een derde van alle energie. Er zijn vier kerncentrales in aanbouw en er bestaan plannen voor nog vijftien tot twintig centrales binnen de EU, aldus Verhagen.
Greenpeace zegt de inschatting van de minister onrealistisch te vinden. ''Voordat er in 2015 met de bouw kan worden begonnen, moeten er eerst een aantal grote problemen worden opgelost: de veiligheid van nieuwe types kerncentrales is niet bewezen.''
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap: ''Het is de doodsteek voor de doorbraak van schone energie om naast de geplande kolencentrales nu ook de bouw van een kerncentrale toe te staan.''
De partij stoort zich ook aan ''de voorstelling van zaken rond de vermeende veiligheid'' van een kerncentrale. GroenLinks vindt kernenergie onveilig en niet duurzaam.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten