dinsdag, mei 27, 2003

Aantal WW-uitkeringen nadert kwart miljoen

AMSTERDAM - Het aantal WW-uitkeringen in Nederland nadert het kwart miljoen. Eind maart 2003 werden er 232.400 uitkeringen verstrekt, bijna eenderde meer dan een jaar eerder.
De uitkeringsinstantie UWV heeft dit dinsdag gemeld. Het aantal is in maart ten opzichte van de voorgaande maand met 4000 toegenomen, ondanks het begin van veel seizoenswerk bij schilders- en bouwbedrijven en in de landbouw.
De UWV noemt de groei bijzonder groot. "Het laat zien dat het aantal WW-uitkeringen trendmatig blijft stijgen." De grootste stijging van het aantal uitkeringen deed zich in maart voor in de sector Uitleenbedrijven (plus 1700).
(Bron)

Commissarissen verdienen 30 procent meer

AMSTERDAM - De vergoeding van Nederlandse commissarissen zal de komende jaren sterk blijven stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat de toezichthouders van grote ondernemingen in de periode 1999-2001 30 procent meer zijn gaan verdienen.
"Die trend zal de komende jaren verder doorzetten", stelt H. van Halder van wervings- en adviesbureau Heidrick & Struggles. Dat werft onder meer commissarissen voor beursgenoteerde ondernemingen en onderzoekt jaarlijks de Nederlandse toezichthouder.
Volgens Van Halder neemt de schaarste onder commissarissen toe en moeten ze aan steeds meer eisen voldoen. Bovendien zijn ze meer tijd kwijt met hun functie. Daardoor zal een gemiddelde commissaris minder verschillende posten kunnen hebben. "Allemaal redenen waarom het salaris zal gaan stijgen", aldus Van Halder.
Een commissaris verdiende in de onderzochte periode gemiddeld 46.000 euro. In heel Europa was dat 55.000 euro.
(Bron)

Overwerk met 50 procent toegenomen

DELFT - Werknemers zijn de laatste twee jaar veel meer gaan overwerken. Uit een onderzoek dat TNO donderdag heeft gepubliceerd, blijkt dat Nederlanders in 2002 gemiddeld 9,5 uur per week betaald en onbetaald overwerkten tegenover 6,5 uur in 2000. Dat is een toename van bijna 50 procent.
De stijging houdt volgens TNO geen gelijke tred met het aantal uren dat werknemers moeten werken volgens hun arbeidscontract. In 2000 was dit gemiddeld 33,7 uur per week. Vorig jaar daalde het aantal contractuele uren naar 32,3 uur.
(Bron)

Is er een econoom in de zaal die dit kan uitleggen? Hebben deze drie berichten iets met elkaar te maken, of juist niet? En waarom wel/niet? Want ik snap er helemaal niets meer van.

Geen opmerkingen: