Kabinet bereidt keiharde maatregelen voor
DEN HAAG - CDA, VVD en D66 bereiden keiharde maatregelen voor in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Volgens betrokkenen zijn het ingrepen "waar de honden geen brood van lusten". Alle Nederlanders krijgen het de komende jaren zeer zwaar voor de kiezen. Maar de draconische maatregelen zouden bittere noodzaak zijn om de economie uit het slop te halen, de gezondheidszorg betaalbaar te houden en grote begrotingstekorten te vermijden.
Balkenende (CDA), Zalm (VVD) en Dittrich (D66) onderhandelen dinsdag over die ingrepen, die het 'zure' hart van het nieuwe regeerakkoord zullen vormen. Enkele weken geleden werd al duidelijk dat met name in de gezondheidszorg, sociale zekerheid en bureaucratie fors gesneden gaat worden, maar nu gaan de partijen meer in detail uitwerken hoe groot de klappen voor individuele burgers zullen zijn. Dat iedereen rekening moet houden met een kleinere beurs staat zo goed als vast. "Behoud van koopkracht wordt niet gegarandeerd", aldus een ingewijde.
Om de kostenexplosie op te vangen, wordt de gezondheidszorg voor iedereen duurder en met name voor mensen die er veel gebruik van maken. Bezoek aan de huisarts, tandarts, ingrepen in het ziekenhuis en veel medicijnen worden niet meer helemaal vergoed. Patiënten zullen een zogenoemde eigen bijdrage moeten gaan bijdragen of krijgen te maken met een eigen risico. In het strategisch akkoord is al een eigen risico van 90 euro opgenomen. CDA, VVD en D66 studeren op de vraag met hoeveel dat verhoogd kan worden.
Daarnaast wordt het basispakket voor ziekenfondsverzekerden en de AWBZ (hulp Algemene wet bijzonder ziektekosten) verkleind. Onder meer fysiotherapie, ingewikkelde tandheelkundige ingrepen en (taxi)vervoer naar huisarts of ziekenhuis staan op de nominatie te worden geschrapt. De premie zal zeer waarschijnlijk niet nog verder omhoog gaan omdat dat koopkrachtverlies betekent en bovendien de loonkosten voor bedrijven omhoog stuwt. Dat is slecht voor de werkgelegenheid.
Het mes gaat ook in de WW en de bijstand. Het recht op WW wordt teruggebracht naar maximaal 1,5 of 2 jaar, waarna de werkloze in de bijstand belandt. Op die bijstand zal worden bezuinigd om mensen te stimuleren een baan te zoeken. Verder gaat ook de WAO fors op de schop. Met bijna een miljoen werklozen zijn de kosten van de arbeidsongeschiktheid opgelopen tot astronomische hoogte.
De WAO is over enkele jaren alleen nog maar toegankelijk voor volledig arbeidsongeschikten. Niet uitgesloten is dat de zogenoemde referte-eis wordt ingevoerd, een VVD-wens die tot voor kort onbespreekbaar was voor het CDA. Dit betekent dat mensen van de laatste vijf jaar minstens vier moeten hebben gewerkt, anders wacht in plaats van de WAO-uitkering de veel lagere bijstand.
Als gevolg van de maatregelen valt er voor het kabinet-Balkenende II weinig eer te behalen. "De komende twee jaar valt er eigenlijk niet te regeren", verzucht een ingewijde. De positieve effecten van de rigoreuze [sic] snoeiplannen zijn waarschijnlijk pas aan het eind van de kabinetsperiode zichtbaar.
Vooralsnog zal de economie blijven haperen, de werkgelenheid [sic] nauwelijks groeien en de inflatie ongewenst hoog blijven. Ook woensdag en donderdag kunnen de onderhandelaars nog gebruiken om het financieel- en sociaal-economisch beleid af te ronden. Daarna buigen de Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en D66 zich over het conceptregeerakkoord, dat op de onderdelen onderwijs, veilgheid, immigratie en integratie, bestuurlijk vernieuwing, verkeer, landbouw, ruimtelijke ordening en internationaal beleid al bijna af is.
(Bron)
Dus als je pech hebt, kom je in de WW omdat je te vaak ziek bent. En als je dan niet snel een andere baan vindt, heb je pas echt een probleem. Geen geld meer voor de tandarts en voor je medicijnen.
Terug naar vroegere tijden, toen je aan het gebit van iemand kon zien dat ie geen geld had.
Even oefenen:
Ontwááááákt, verworpenen der ááárde...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten