TT 108 Gemeentehulp bijstandsmoeders faalt
DEN HAAG Gemeenten doen niet genoeg om bijstandsmoeders aan een betaalde baan te helpen. De Algemene Rekenkamer meldt
dit in een rapport. Of een wetsvoorstel van staatssecretaris Rutte leidt tot verbetering, betwijfelt de Rekenkamer.
Een kwart van de bijstandsgerechtigden is bijstandsmoeder. Uit onderzoek bij 18 gemeenten blijkt dat zij ook vaker een ontheffing krijgen om betaald werk te zoeken dan andere bijstandsontvangers.
Rutte wil dat bijstandsgerechtigden per 1 januari allemaal verplicht worden een baan te accepteren. Ook pleit hij ervoor dat gemeenten een eigen budget krijgen om de bijstandsuitkeringen te betalen.
Ik neem aan dat Rutte dan ook zorgt voor kinderopvang voor de groep moeders die nu nog niet aan de slag moet? Zodat ze niet uiteindelijk minder geld overhouden omdat ze zich blauw betalen aan die opvang? En zodat ze niet op een wachtlijst hoeven?
En regelt ie ook even dat er werk voor ze is?
Want als je naar de arbeidsmarkt kijkt, zie je duidelijk het 'afzakeffect' terugkomen. Hoogopgeleiden accepteren 'banen op lager niveau; op lager niveau komen de gemiddeld opgeleiden terecht; laagopgeleiden worden aan de onderkant weggedrukt.
Dus degenen met weinig opleiding of zonder recente werkervaring, hebben het het moeilijkst. Daar doet ie wel wat aan, denk ik?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten