woensdag, mei 21, 2003

'Sterke groei extreem rechts op vmbo'

AMSTERDAM - Op vmbo-scholen in middelgrote steden steunen steeds meer jongeren de opvattingen van extreem rechts. Dat schrijft Algemeen Dagblad woensdag. De krant baseert zich op een aantal deskundigen, die dit onafhankelijk van elkaar hebben gezegd. Blanke jongeren komen er steeds openlijker voor uit dat zij positief staan tegenover het nazistische gedachtegoed.
De jongeren doen dit in een aantal gevallen als tegenreactie op provocaties van vooral Marokkaanse medeleerlingen. Het gevolg is bedreigingen, vernielingen en in een aantal gevallen zelfs openlijke geweldpleging. De jongeren onderscheiden zich met kleding van onder meer merken als Lonsdale en dr. Martins schoenen, die symbool staan voor extreem rechtse sympathieën.
Het is niet duidelijk om hoeveel jongeren het gaat. Volgens een deskundige betreft het 'ongeorganiseerde kleinere groepen en individuen, losgeslagen wild dat met machogedrag een daad wil stellen'.
(Bron)

Het één roept natuurlijk het ander op. Extreme ideeën zijn per definitie niet goed, en roepen per definitie extreme reacties op.
En als je zelf niet kan nadenken, is het makkelijk om een ander achterna te lopen.

Geen opmerkingen: