dinsdag, augustus 26, 2003

Dat krijg je dan van die droogte. Na de bedreigde boerderij in Harmelen is het nu in Wilnis echt misgegaan:

Dijkdoorbraak in Wilnis

WILNIS - Het water in de Ringvaart in het Utrechtse dorp Wilnis heeft dinsdagmorgen een gat in de Ringdijk geslagen. Daardoor loopt het water in de straten van de burgemeesterwijk in het dorp.
De hulpdiensten bekijken nu hoeveel mensen er moeten worden geëvacueerd, aldus een woordvoerder van de brandweer. De opening zou enkele meters groot zijn. Over de oorzaak is nog niets bekend. Politie en brandweer zijn ter plaatse.
Om 06.30 uur meldde de gemeente De Ronde Venen, waar Wilnis onder valt, dat het gat in de Ringdijk is gedicht. Eerder kwamen woordvoerders van brandweer en gemeente met tegenstrijdige berichten.
De Ringvaart is volgens buurtbewoners bijna droog gevallen. Kleine en middelgrote bootjes liggen op het droge. Ook zijn enkele woonboten droog komen te liggen. Getroffen buurtbewoners, die al even naar hun woning zijn teruggekeerd, zeggen dat het water in de wijk alweer ongeveer 25 centimeter is gezakt.
Omdat het water in de Ringvaart weg is, ontstaan in de berm en ook in de straat ernaast veel scheuren. Het gaat soms om scheuren van bijna een meter.
Uit de getroffen woonwijk, Veenzijde , worden 1500 tot 2000 mensen geëvacueerd. Het water loopt op verschillende plaatsen al de huizen in en staat op sommige plekken in de wijk een halve meter hoog. De wijk is afgesloten, net als een van de toegangswegen naar het dorp, de N212. Volgens de brandweerwoordvoerder gaat het om een grote calamiteit.
De brandweer probeert in het geslagen gat van zo'n 100 meter breed een schot te plaatsen om zo de stroming tegen te gaan. De mensen worden via megafoons opgeroepen om de huizen te verlaten. "Verplicht zijn ze dat niet. De mensen die thuis willen blijven mogen dat", aldus de politiewoordvoerder.
De bewoners die wel vertrekken worden onder meer opgevangen in gemeenschapsruimte De Schakel aan de Dorpsstraat, De Roeping nabij de kerk en de aula op de Enschedeweg. Ook in omliggende plaatsen, Mijdrecht en Vinkeveen, wordt opvang geregeld.
Bij de Herenweg, Dorpsstraat bouwt de brandweer een extra dam om te voorkomen dat het water ook andere delen van het dorp bereikt. Inmiddels zijn tienduizend zandzakken onderweg naar Wilnis en een extra peloton van zestig brandweerlieden.
In Mijdrecht, dat ook onder de gemeente De Ronde Venen valt, is in verband met de dijkdoorbraak een crisiscentrum ingericht.
(Bron)

Geen opmerkingen: