vrijdag, augustus 29, 2003

Muziekindustrie saboteert Kazaa

Ook al geschrokken van een vers gedownload mp3'tje van Kazaa dat na een paar seconden begint te kraken en te piepen? Platenmaatschappijen hebben een nieuwe strategie bedacht om mp3-bestanden te ‘saboteren’ en maken hierbij gebruik van een lek in de Kazaa-software.
Het populaire ruilprogramma Kazaa maakt gebruik van een rekensysteem waarmee het identieke muziekbestanden herkent. Met behulp van de zogeheten ‘hash’ worden dezelfde nummers bij verschillende gebruikers gelokaliseerd, waardoor het downloaden sneller verloopt. Kazaa gebruikt de eerste 300 KB van een bestand om te berekenen of het om hetzelfde nummer gaat.
De muziekindustrie heeft echter een manier gevonden om mp3-bestanden te beschadigen, zonder dat de grootte van het bestand wordt gewijzigd. Kaza herkent deze gesaboteerde bestanden niet, en de correct bestanden worden samengevoegd met de verminkte muziekbestanden. Het resultaat is een hoop geknars en gepiep uit je speakers – of erger nog: uit je koptelefoon.
Als je bijvoorbeeld een mp3 van een grote naam als U2 probeert te downloaden, aangeboden door tientallen gebruikers, hoeft er maar één gesaboteerde versie te zijn om de download te laten mislukken.
In het verleden probeerden grote labels als Sony en Warner Music al p2p-diensten te saboteren door nepbestanden te verspreiden. Het ging vaak om herkenbaar kleine bestanden en het aantal was nog te overzien. Nu zijn echter op Kazaa steeds vaker van dit soort gemanipuleerde bestanden te vinden. Volgens experts gaat het al om meer dan de helft van alle muziek die via het ruilnetwerk wordt aangeboden.
Kazaa kan weinig tegen de actie van de platenmaatschappijen ondernemen. De enige mogelijkheid is om de manier waarop de hash-code wordt berekend aan te passen. Andere bestanden die je regelmatig op Kazaa vindt, zoals illegale software en DivX-films, zijn overigens niet aangetast.
(Bron)

Geen opmerkingen: