Studenten drinken om schuld af te lossen
Groningen - Bierbrouwers geven studentenverenigingen leningen van soms enkele tonnen die met een hoge bieromzet moeten worden terugbetaald. Hoe meer liters bier worden verkocht, hoe sneller de schuld daalt.
Volgens Stichting Alcohol Preventie (Stap) en de Jellinek-kliniek bevorderen de brouwerijen zo het drankmisbruik onder studenten.
Bierbrouwerijen bevestigen dat ze de verenigingen ondersteunen met leningen. Studentenverenigingen hoeven dit niet terug te betalen als ze voldoende bier van die brouwer omzetten. Marcus de Regt van de Groninger studentenvereniging Hendrik de Cock:
''We hebben net een nieuw contract met Amstel gesloten. Die kijkt naar onze omzet van de afgelopen jaren en aan de hand daarvan krijgen wij een lening. Dat wordt een gift als we ook in de jaren daarop die omzet halen.''
''Deze afhankelijkheid is volstrekt ongezond,'' vindt Wim van Dalen, directeur van Stichting Alcohol Preventie. Het aanmoedigen van hoge omzetten staat volgens Stap haaks op het overheidsbeleid om het drankgebruik onder jongeren te matigen.
Juist deze maand is een speciaal op studenten gerichte overheidscampagne begonnen. Uit onderzoek van het Centrum voor Verslavingsonderzoek blijkt dat leden van studentenverenigingen aanzienlijk meer drinken dan niet-leden.
Ook Roel Kersemakers van de verslavingskliniek Jellinek is daarom tegenstander van dit soort constructies. ''De prijs bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel gedronken wordt. Als je bijna verplicht bent een hoge omzet te halen, gooit het bestuur van een vereniging de prijs niet omhoog.'' Een biertje kost op een studentenvereniging gemiddeld tachtig cent; in een café kost het meer dan het dubbele.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten