woensdag, oktober 22, 2003

Nachtmerriescenario slijters komt uit

ROTTERDAM - De dramatische voorspelling dat de verkoop van sterke drank na de forse accijnsverhoging in januari zou instorten, is uitgekomen. Volgens de Commissie Gedistilleerd is de verkoop van drank van januari tot augustus met 27 procent teruggelopen tot 31 miljoen liter.
De accijnsmaatregel was door de regering ingesteld om begrotingsgaten op te vullen. "Het ziet er nu naar uit dat er minder accijnsopbrengsten binnenkomen", zegt voorzitter J. Blauw van de Commissie Gedistilleerd van het Productschap Dranken. "Ze zijn in Den Haag ziende blind en horende doof."
Volgens Blauw heeft de accijnsverhoging van 18 procent twee negatieve effecten. "Door de verminderde verkoop komt werkgelegenheid in gevaar. Bovendien verdwijnt er geld naar het buitenland waar sterke drank veel goedkoper is. Vooral in de grensstreek wordt veel minder drank verkocht."
Het prijsverschil met België en Duitsland is inmiddels opgelopen tot respectievelijk 10 en 30 procent.
(Bron)

Tis vast beter voor de volksgezondheid. Misschien kunnen jonge werklozen wat gaan bijverdienen - NL-ers brengen wiet naar Duitsland en nemen drank mee terug.

Geen opmerkingen: