vrijdag, maart 26, 2004

Dag begint frisser door zomertijd

DE BILT - Werknemers in de nachtdienst hebben in de nacht van zaterdag op zondag mazzel, mensen die slapen pech: om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit en begint de zomertijd. Vanaf dat moment begint de dag in het algemeen wat frisser met een grote kans op ochtendmist, aldus het KNMI.
Door de zomertijd wordt het volgens het weerinstituut in De Bilt niet in het holst van de nacht licht. Ook blijft het 's avonds een uur langer licht. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier 's morgens licht worden en tegen half tien 's avonds donker.
De hoogste temperatuur wordt meestal enkele uren na het middaguur bereikt. Door de zomertijd echter valt het warmste moment gemiddeld tussen vier en vijf uur. De laagste temperatuur van het etmaal doet zich daardoor ook later voor, zodat de dag wat frisser begint.
De zomertijd werd in 1977 vanwege de oliecrisis opnieuw ingevoerd. In alle landen van de Europese Unie is het begin en het einde van de zomertijd gelijk. De periode eindigt op de laatste zondag van oktober. Dat is dit jaar de 31e. Volgend jaar begint de zomertijd 27 maart en eindigt die 30 oktober.
Jaren geleden bleek uit onderzoek dat de meeste Nederlanders de zomertijd prima vinden. Een minderheid zei er een hekel aan te hebben om de klok te verzetten en klaagde over storingen van het bioritme doordat ze een uur korter slapen.
Voor wie maar niet kan onthouden of de klok voor- of achteruit moet bij de overgang naar de zomertijd, bestaat een ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.
(Bron)

Geen opmerkingen: