maandag, maart 22, 2004

'Werkloze mijnwerker leverde explosieven'

MADRID - Een 27-jarige werkloze mijnwerker heeft de explosieven geleverd voor de aanslagen in Madrid. Het gaat om kneedbommen die zijn gestolen uit een steengroeve in de buurt van het Noord-Spaanse Tineo, aldus de Spaanse krant El Mundo. Het dagblad baseert zich op eigen bronnen en op berichten in de Noord-Spaanse pers.
De betrokken Spanjaard moest zijn baan als mijnwerker drie jaar geleden opgeven na een ongeval. Hij zou de springstof hebben geleverd aan de daders nadat zij hadden verzekerd dat de explosieven in de Marokkaanse mijnbouw gebruikt zouden gaan worden.
Eind vorige week werd al bekend dat de gebruikte explosieven uit de mijnbouw afkomstig moesten zijn. De onderzoekers leidden dat af uit onderzoek van een niet ontplofte bom, die samen met een daaraan gekoppelde mobiele telefoon werd gevonden in een rugzak. Het mobieltje had dienst moeten doen als ontstekingsmechanisme.
Op de gevonden springstof van het merk Eco waren nog registratienummers te lezen, die al snel wezen naar Noord-Spanje. Volgens El Mundo heeft de 27-jarige de kneedbommen steeds in delen gestolen. De politie onderzoekt momenteel verscheidene Noord-Spaanse steengroeven.
(Bron)

Geen opmerkingen: