woensdag, maart 24, 2004

Wiskundige formule berekent optimale hoogte hakken van vrouw

Een wiskundige formule helpt vrouwen de optimale hoogte van de hakken onder hun schoenen te berekenen. Uitgaande van de schoenmaat berekent de formule van het internationale Institute of Physics hoe hoog de hakken maximaal mogen zijn om de gezondheid van de vrouw niet te schaden.
De formule 'h = Q.(12+3s/8)' houdt rekening met nevenaspecten zoals de prijs van de schoenen, schoenhoogte of ervaring met het dragen van stilettohakken door het gebruik van de variabele Q.
"Hoewel de formule op het eerste zicht van de pot gerukt lijkt, is ze eigenlijk relatief eenvoudig. Ze baseert zich op de theorie van Pythagoras die iedereen op school heeft geleerd", zegt fysicus Paul Stevenson van de Britse universiteit Surrey.
De variabele Q beschrijft de sociologische factor. "Dit deel van de formule geeft weer wat vrouwen al langer wisten. Namelijk dat men schoenen niet alleen koopt omdat ze gemakkelijk zitten, maar ook omdat men ze zich kan veroorloven of omdat ze er goed uitzien. Er spelen dus verschillende variabelen een rol", aldus Stevenson.
Ook de hoeveelheid alcohol die een vrouw op een avondje uit tot zich wil nemen, speelt een rol in de variabele Q. Een aan het begin van de avond "veilige" hakkenhoogte, kan op het eindje van het avond een ware wankele nachtmerrie blijken.
De meer wiskundige uitleg is te vinden op de internetsite van het Institute of Physics.
Physica Laura Grant van de universiteit van Liverpool is alvast enthousiast: "Eindelijk kan ik de waarschijnlijkheid dat ik mijn voeten omsla, tot een minimum beperken". Naar eigen zeggen is Grant de trotse eigenares van meer dan honderd paar schoenen.
(Bron)

Geen opmerkingen: