vrijdag, maart 26, 2004

Recht op andere werktijden te weinig bekend

DEN HAAG - Veel werknemers zijn er niet van op de hoogte dat ze een wettelijk recht hebben om meer of minder te gaan werken. Ook bij kleine werkgevers is dit recht, geregeld in de Wet aanpassing arbeidsduur, onvoldoende bekend. Dat concludeert het kabinet op basis van een onderzoek naar die wet, die dateert uit het jaar 2000.
Daaruit blijkt dat maar de helft van de werknemers weet dat ze het recht hebben korter te gaan werken. Van de kleine werkgevers is daar slechts een kwart van op de hoogte. Het recht op meer te werken is maar bij eenvijfde van werknemers en kleine werkgevers bekend.
Uit het onderzoek blijkt dat veel werknemers behoefte hebben aan verandering van arbeidsduur. Ongeveer een kwart wilde afgelopen jaar minder gaan werken. Vier van de vijf grote werkgevers kregen verzoeken van personeelsleden om minder te werken. Bij kleine werkgevers was dat een op de zes. Zo'n driekwart van de verzoeken werd ingewilligd.
De wens om meer te werken kwam bij een op de vijf vrouwelijke werknemers voor en bij een van de acht mannelijke. Drie van de vijf verzoeken werden gehonoreerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: