woensdag, maart 24, 2004

MP3´s krijgen verbeterde geluidskwaliteit

MP3's krijgen betere geluidskwaliteit De kwaliteit van MP3-muziekbestanden zal er in de toekomst een stuk op vooruitgaan. Het Duitse technologie-instituut Fraunhofer heeft een nieuwe manier gevonden om MP-3 een ruimtelijk surround geluid mee te geven.
Normaal wordt het stereo geluid bereikt door drie of meer geluidskanalen te gebruiken, zodat het lijkt alsof de muziek van verschillende richtingen komt. Maar om meer kanalen te gebruiken, heb je ook meer digitale informatie nodig. Dat maakt het digitale bestand vaak ‘te zwaar’ om snel te downloaden.
De onderzoekers van Fraunhofer hebben nu een manier gevonden om de extra digitale informatie te behouden, zonder dat het muziekbestand te groot wordt. Een kleine hoeveelheid extra informatie wordt aan het MP3-bestand toegevoegd, zodat je een veel ruimtelijke geluid krijgt. Die MP3’s kunnen afgespeeld worden op bestaande spelers, maar om van het surround sound te kunnen genieten heb je wel een speciale speler nodig.
MP3 is een manier om muziek in digitaal formaat op te slaan door de bestanden te verkleinen. De onhoorbare informatie wordt weggelaten, zodat een normaal muziekbestand tot twaalf keer kleiner kan worden gemaakt, zonder dat de kwaliteit er minder op wordt.
(Bron)

Geen opmerkingen: