vrijdag, maart 26, 2004

'Jongeren kopen alcohol in opdracht van overheid'

LEIDSCHENDAM - Inspecteurs van de overheid "ronselen" jongeren om supermarkten op heterdaad te betrappen op de verkoop van alcohol en sigaretten aan jeugdigen. Deze "sterke vermoedens" heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag uitgesproken.
Het CBL heeft van winkeliers ook gehoord dat de inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) jongeren valse identiteitsbewijzen zouden geven om supermarktpersoneel om de tuin te leiden. Volgens de Levensmiddelenkrant zal de branchevereniging van supermarkten de vermoedens vrijdag bij de VWA aankaarten.
Een woordvoerster van de VWA ontkent de beschuldiging. "Dat klopt absoluut niet. Het zou uitlokking zijn en dat doen wij niet." Zij bevestigt dat de twee partijen vrijdag met elkaar zullen praten.
Supermarkten zijn verplicht de leeftijd van jongeren te controleren als zij lichtalcoholische dranken en sigaretten willen verkopen. Dat is namelijk verboden aan mensen onder de 16 jaar.
Het CBL vindt het verder niet eerlijk dat supermarkten een boete kunnen krijgen als jongeren onder de 16 toch met alcohol en sigaretten naar buiten lopen, terwijl de jeugdigen zelf volgens het bureau niet strafbaar zijn.
(Bron)

Geen opmerkingen: