1 op de 6 zonder legitimatie over straat
Ondanks dat iedereen vanaf 14 jaar vanaf 1 januari een geldig legitimatiebewijs bij zich moet hebben, heeft één op de zes Nederlanders dat nog niet. Slechts 58 procent van de mensen die wel een legitimatiebewijs meenemen heeft er altijd één bij zich. Dat is maandag gebleken uit een onderzoek van TNS/Nipo. Tachtig procent van de ondervraagden zegt voorstander te zijn van de identificatieplicht.
De meest genoemde reden om geen legitimatiebewijs op zak te hebben was vergeetachtigheid. Ook 'nog niet aan gedacht' en 'slordigheid' werden veel genoemd. Een kwart van de ondervraagden die geen identiteitsbewijs bij zich hebben, doen dit uit principiële overwegingen. Twintig procent van deze groep is bang dat ze hun identiteitsbewijs kwijtraken of dat het gestolen wordt.
De angst voor diefstal of verlies is niet alleen bij mensen zonder identiteitsbewijs groot. Ook mensen die wel een identiteitsbewijs meenemen, en dan met name vrouwen, zijn bang om het kwijt te raken. De onderzoekers wijten dat aan het feit dat de meeste vrouwen hun legitimatiebewijs meenemen in een tas, terwijl de meeste mannen dat doen in hun jaszak of hun broekzak.
De afgelopen week is al ongeveer één procent van de mensen vanaf 14 jaar aangehouden en om hun identificatiebewijs gevraagd.
(Bron)
Eén procent!! In een week tijd! Da's een lekker goudmijntje dan. En dat betekent dat al die mensen dus ergens van verdacht werden of bij een verdachte situatie waren. Maar de legitimatieplicht gaat niet misbruikt worden hoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten