vrijdag, januari 14, 2005

Amsterdam: 'Geen verbod demonstratie tegen huurbeleid'

Het actiecomité Stop Afbraak Sociale Huisvesting (SASH) mag 5 februari wel een demonstratie houden in Amsterdam, maar niet op de Dam. Dat zegt Eveliene Papa, medewerker van de afdeling openbare orde van de gemeente Amsterdam. De demonstratie kan volgens haar niet starten vanaf de Dam, vanwege de ijsbaan die daar tot medio maart staat.
SASH is op de hoogte gesteld van het gemeentelijke standpunt. Tientallen SASH-leden demonstreerden vrijdag met sandwichborden, spandoeken en strooibiljetten bij het Amsterdamse stadhuis. Volgens Jan Harinck mag SASH geen podium opstellen vanwege de ijsbaan. De komende dagen zal SASH zich op stappen beraden, omdat het zich alsnog gehinderd voelt in het recht demonstraties te organiseren.
Als de demonstratie doorgaat, zullen sommige actievoerders toch denken dat het is afgelast. Uitstel echter niet mogelijk, zegt Harinck. SASH is sinds oktober bezig met de organisatie van de demonstratie. "Vijfhonderd huurdersverenigingen zijn ervan in kennis gebracht, persberichten zijn uitgegaan, strooibiljetten uitgedeeld. Organisatorisch kunnen we niet meer stoppen." Harinck verwacht 5 februari enkele duizenden demonstranten.
SASH keert zich tegen het huurbeleid van minister van Huisvesting Sybilla Dekker. In haar plannen geeft zij woningbouwcorporaties de ruimte huren te verhogen wanneer zij dit jaar negentienduizend nieuwe woningen bouwen. Een deel van de woningen in de steden wordt gesloopt. Hierdoor zal de woningmarkt beter doorstromen, meent de minister.
De plannen stuitten eerder op kritiek uit de Tweede Kamer. Die vindt dat Dekker eerst huizen moet bouwen en pas daarna de markt kan liberaliseren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat huurwoningen in betere buurten, populaire stadswijken en randgemeenten in de toekomst onbetaalbaar worden voor mensen met een laag inkomen. De VNG vreest segregatie.
De Nederlandse Woonbond, de landelijke vereniging van huurders, vindt de plannen slecht onderbouwd en vreest 'enorme huurstijgingen'. Daarnaast noemt de bond de afspraken met woningbouwcorporaties over nieuw te bouwen huurwoningen 'boterzacht'.
Vrijdag richtten de Amsterdamse afdelingen van de PvdA, GroenLinks en de SP met de lokale partij Amsterdam Anders/De Groenen het actiecomité 'Stop Dekker' presenteren. Ook dit comité wil komende maanden actie voeren tegen het nieuwe huurbeleid van de minister. Het is een open gezelschap, melden de partijen op hun websites, waarbij iedereen zich kan aansluiten.
(Bron)

Geen opmerkingen: