vrijdag, januari 14, 2005

'Rechercheurs Tolteam wel degelijk over de schreef'

Er zijn aanwijzingen dat rechercheurs die de vuurwerkramp in Enschede onderzochten strafbare feiten hebben gepleegd. Dat blijkt uit een intern rapport van de politie Gelderland Midden. "Er kan niet meer uitgesloten worden dat medewerkers van het Tolteam als verdachte dienen te worden aangemerkt in strafbare feiten zoals meineed en valsheid in geschrifte of als betrokkenen bij een vorm van plichtverzuim", zo wordt in het rapport geconcludeerd, waarop tv-programma Netwerk de handen heeft weten te leggen.
Het rapport is in 2003 opgesteld in opdracht van burgemeester Mans van Enschede. Hij had opdracht gegeven tot het onderzoek nadat twee rechercheurs uit het zogenaamde Tolteam stapten. De Rechercheurs Paalman en De Roy van Zuydewijn hadden ernstige kritiek op het onderzoek naar de veroordeelde André de V. Ze meenden dat De V. wellicht niet schuldig was. Het tolteam zou met een tunnelvisie hebben gerechercheerd en zich te eenzijdig op de V. hebben gericht.
Mans stuurde de conclusies van het rapport door naar minister Piet Hein Donner van Justitie. Die liet de conclusies vervolgens onderzoeken door de Rijksrecherche. Aan de kamer rapporteerde hij dat er van misstanden geen sprake was. Over het nu opgedoken rapport werd echter met geen woord gerept.
De Tweede kamerleden Aleid Wolfsen van de PvdA en Marijke Vos van GroenLinks reageerden geschrokken op het rapport. "Er zit spanning tussen de brief van de minister aan de Kamer en de bevindingen in dit rapport. De conclusies zijn zonder meer schokkend te noemen", aldus Vos.
(Bron)

Geen opmerkingen: