donderdag, januari 13, 2005

Suriname toegetreden tot Nederlandse Taalunie

PARAMARIBO - Met de opening van een congres door president Ronald Venetiaan is Suriname woensdag officieel toegetreden tot de Nederlandse Taalunie. Het congres, getiteld 'Onderwijs in en van het Nederlands in Suriname', is het begin van een intensieve samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname op het gebied van de Nederlandse taal als vak en als instructietaal in het Surinaamse onderwijs.
De Nederlandse minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen noemde de toetreding van Suriname tot de Nederlandse Taalunie een mijlpaal. "Er zijn nu drie Nederlandse taalversies: het Vlaams, het Nederlands en het Surinaams-Nederlands." Ze wees erop dat mensen pas echt aan een samenleving kunnen deelnemen als ze een taal met elkaar delen.
Venetiaan, minister van Onderwijs toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd, zei dat het invoeren van een andere taal dan het Nederlands als officiële taal de nodige kosten met zich zou meebrengen. Hoewel het Nederlands al sinds de koloniale tijd de officiële taal in het veeltalige Suriname is, werd het land pas in 2003 geassocieerd lid van de Nederlandse Taalunie.
De algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, Linde van den Bosch, deelde woensdag op een persconferentie mee dat dit jaar nog ongeveer vijfhonderd Surinaams-Nederlandse woorden in het 'groene boekje' worden opgenomen.
Van den Bosch sprak van een enorme verrijking van de Nederlandse taal met woorden die in Suriname ingeburgerd zijn. In april verschijnt een woordenboek Nederlands - Sranan tongo, de contacttaal van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname.
Het congres van woensdag vormt de basis van een meerjarenwerkplan voor het onderwijs. Praktijkdeskundigen zullen ervaringen met het Nederlands als voertaal inventariseren op basis van een startdocument. Deelnemers aan het congres zullen discussiëren over de vraag hoe het onderwijs in en van het Nederlands in Suriname kan worden verbeterd.
Van der Hoeven bracht dinsdag bezoeken aan onder anderen de Surinaamse president, de voorzitter van het parlement en de minister van Buitenlandse Zaken. Van der Hoeven vertrekt donderdag uit Paramaribo.
(Bron)

Geen opmerkingen: