zaterdag, januari 22, 2005

Supermarkt mag verlopen producten verkopen

AMSTERDAM - Producten die de houdbaarheidsdatum gepasseerd zijn mogen gerust nog in de supermarkt verkocht worden, meldt het Algemeen Dagblad zaterdag. Het gaat onder meer om koekjes, chips, bier, frisdrank, blikfruit en chocolade. Winkeliers mogen de termijn ook verlengen door er een sticker overheen te plakken.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wordt volgens de krant regelmatig gebeld door verontwaardigde consumenten. "In de Warenwet staat nergens dat je die producten niet mag verkopen", aldus een woordvoerder van VWA. "Sommige mensen vinden dat raar, maar verkoop is toegestaan zolang de producten hun normale eigenschappen bezitten en er geen gevaar is voor de gezondheid." Alleen zuivelproducten en eieren mogen niet na de datum verkocht worden.
Producten die de houdbaarheidsdatum zijn gepasseerd kunnen van winkeliers een sticker krijgen die de datum verlengt. "Als een winkelier die datum verandert, neemt hij wél de verantwoording voor het product van de fabrikant over", zegt de woordvoerder.
(Bron)

Ik vind die houdbaarheidsdatum niet zo'n probleem voor veel produkten. Maar ik wil wel weten wat die datum is/was, dus geen sticker er overheen geplakt, want dan kan ik niet meer bepalen of ik het 'risico' aan wil.
En ik neem aan dat 'over datum'-dingen toch afgeprijsd worden (want hé, anders neem je toch de versere variant?).

Geen opmerkingen: