dinsdag, februari 15, 2005

Mink K. verdacht van spectaculaire moord

ROTTERDAM - Justitie heeft dinsdag een verdachte aangehouden voor de moord op J. van der Heiden die in april 1993 in Alkmaar om het leven werd gebracht. Dat liet het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Volgens welingelichte bronnen gaat het om 'topcrimineel' Mink K. die een gevangenisstraf van 3,5 jaar uitzit wegens omvangrijk wapenbezit.
De toen 47-jarige Van der Heiden kwam in 1993 op paaszaterdag voor zijn woning in het centrum van Alkmaar bij een bomaanslag om het leven. Hij zat destijds een straf uit in de Penitentiaire Inrichting Westlinge in Heerhugowaard, maar had toestemming gekregen het paasweekend bij zijn gezin door te brengen. Toen hij zijn woning binnen wilde gaan, ontplofte een bom die in een plastic zak aan de voordeur hing. Het motief van de liquidatie ligt mogelijk in zakelijke onenigheid in de drugshandel. Bij de ontploffing raakten ook enkele omstanders gewond, onder wie een vrouw die blijvend letsel opliep.
Het strafrechtelijk onderzoek naar de liquidatie is in 1994 stilgelegd na de opheffing van het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht (IRT) eind 1993. Na parlementaire onderzoeken door de Commissie-Van Traa (1995) en de Commissie-Kalsbeek (1998) gaf de minister van Justitie in 1999 opdracht tot een integraal onderzoek naar feiten, gebeurtenissen en geruchten uit de IRT-affaire. Hiervan maakte een nieuw onderzoek naar de liquidatie van Van der Heiden deel uit.
De zaak waar K. nog voor vastzit, begon in 1999 toen de politie in een woning aan de Amsterdamse Nachtwachtlaan op een zeer grote hoeveelheid vuurwapens stuitte. Technisch onderzoek wees uit dat K. bemoeienis had gehad met deze partij.
K. was informant van zowel justitie als enkele inlichtingendiensten en had vanuit die positie een deal met justitie gesloten. K.'s dubbelrol werd door toedoen van justitie bekend, onder meer doordat tijdens een besloten rechtszitting een geluidsverbinding met de perskamer per ongeluk open was blijven staan. Journalisten konden daardoor met geheime informatie aan de haal. Bovendien speelde het OM de van K. ontvangen informatie tegen alle afspraken in door aan de justitiecommissie-Kalsbeek.
Het hof in Amsterdam strafte deze schending van de geheimhoudingsplicht af door het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Het OM legde de zaak daarop voor aan de Hoge Raad, die de uitspraak van het hof in Amsterdam vernietigde en de zaak verwees naar het hof in Den Haag. Dat kwam tot een ander oordeel, verklaarde het OM wel ontvankelijk en legde K. andermaal de oorspronkelijke straf van 3,5 jaar cel op.
K., die vrijdag in Rotterdam wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, zou in de loop van dit jaar vrijkomen. Zijn advocaat wilde dinsdag geen commentaar op de zaak geven.
(Bron)

Geen opmerkingen: