dinsdag, februari 15, 2005

Spaanse aanklager eist 74.000 jaar tegen terreurverdachten

Een Spaanse openbare aanklager heeft maandag gezegd dat hij meer dan 74.000 jaar gevangenisstraf gaat eisen voor elk van de drie Al-Qaida-verdachten die ervan beschuldigd worden de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten op Spaanse bodem te hebben voorbereid.
Het proces van Imad Yarkas, Ghasoub al-Abrash Ghalyoun - van oorsprong Syriƫrs - en de Marokkaan Driss Chebli moet half maart beginnen. Aanklager Pedro Rubira zei dat hij tegen de drie verdachten 25 jaar gevangenisstraf zal eisen voor elk van de 2.973 slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington, ofwel meer dan 74.000 jaar. Dat zal in de praktijk neerkomen op veertig jaar, de maximale tijd die iemand die wegens terrorisme veroordeeld is in Spanje in de gevangenis kan zitten. Rubira zei ook te zullen eisen dat de drie in totaal 893 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.
Yarkas wordt beschouwd als de leider van een Spaanse Al-Qaida-cel. Behalve hij en de twee andere hoofdverdachten moeten nog 21 anderen terechtstaan. Zij worden niet verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september, maar van lidmaatschap van een terroristische organisatie, verboden wapenbezit, fraude en andere delicten.
(Bron)

Geen opmerkingen: