dinsdag, februari 15, 2005

VNG betreurt rapport over beveiliging persoonsgegevens

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verweert zich tegen een rapport van de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI) over de beveiliging van persoonsgegevens. In het IWI-rapport staat dat tientallen gemeenten in Nederland niet voldoen aan de eisen die gelden voor het werken met persoonsgegevens. De VNG stelt dat het onderzoek niet representatief is voor alle gemeenten en dat er geen aandacht is besteed aan pogingen de problemen aan te pakken.
Gemeenten, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de Uitvoering Werkgeversverzekeringen (UWV) wisselen onderling gegevens uit over aanvragers en ontvanger van bijstanduitkeringen. Dat doen zij via een specifiek elektronisch programma, genaamd Suwinet. Via Suwinet kunnen medewerkers van bijvoorbeeld sociale diensten aan de hand van sofi-nummers toegang verkrijgen tot informatie over het arbeidsverleden, loon, uitkering en opleiding. Op die manier kan worden vastgesteld of iemand recht heeft op een uitkering.
Voor het werken met privacygevoelige gegevens moet een gemeente zich kunnen verantwoorden. Dat gebeurt volgens de IWI niet genoeg. Zo wordt er geen beveiligingsplan opgesteld, waarin de uitwisseling van gegevens tussen verschillende diensten wordt bijgehouden.
De VNG zegt echter dat maatregelen op komst zijn. Het Coƶrdinatiepunt ICT Gemeenten (CP-ICT) is bezig om beveiligingshandreikingen uit te brengen voor alle gemeenten. Ook start het CP-ICT een campagne 'bewustwording beveiliging Gemeentelijke Sociale Diensten'. De VNG vindt het 'opmerkelijk' dat het IWI deze maatregelen niet in het rapport heeft meegenomen.
Daarnaast vindt de VNG het rapport niet representatief voor alle gemeenten in Nederland. "Er zijn slechts vijftig gemeenten onderzocht en niet in alle gemeenten is met dezelfde categorie medewerkers gesproken", leert een communiquƩ van de VNG. Wel noemt de vereniging het onderzoek 'indicatief' en deelt het de mening van het IWI dat het onderzoek zorgwekkende punten aan het licht brengt.
(Bron)

Geen opmerkingen: