dinsdag, februari 15, 2005

Economie trekt aan

DEN HAAG - De Nederlandse economie lijkt op de weg terug. Uit voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de economische groei volgend jaar uitkomt op 2,25 procent. Voor dit jaar voorspellen de rekenmeesters van het kabinet nog een groei van 1 procent. Dat hebben ingewijden dinsdag bevestigd.
Door de aantrekkende economie en de hogere belastinginkomsten loopt ook het financieringstekort van de overheid verder terug: van 2,2 procent in 2005 tot 1,8 procent van het bruto binnenlands product volgend jaar.
De hogere verwachte groei in 2006 komt vooral doordat de binnenlandse consumptie en de uitvoer veel beter uitpakken dan de afgelopen tijd. In 2003 verkeerde de Nederlandse economie nog in een recessie. Nu voorspelt het CPB dat behalve het financieringstekort ook de werkloosheid en de inflatie dalen. Dit jaar zijn naar verwachting 520.000 mensen zonder baan, volgend jaar zouden dat er nog 485.000 zijn. De inflatie in 2006 wordt geraamd op 0,25 procent.
De betere economische voorspellingen zijn goed nieuws voor het kabinet dat de eerste twee jaren van zijn periode vooral moest bezuinigen en hervormen. De voorspellingen van het CPB dienen als basis voor de besprekingen van het kabinet over de begroting van dit jaar en 2006.
(Bron)

Geen opmerkingen: