vrijdag, februari 18, 2005

Lubbers woedend over nieuwe aantijgingen

GENEVE/DEN HAAG - VN-Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Ruud Lubbers is woedend over een verhaal in de Britse krant The Independent over vermeende seksuele intimidatie en machtsmisbruik. "Een tien maanden durende lastercampagne heeft nu zijn hoogtepunt gevonden", liet Lubbers vrijdag in een verklaring weten.
Lubbers stelt dat een ding hem wel duidelijk is geworden: "Smerigheid kent geen tijd. Mijn woede betreft vooral wat mijn echtgenote en gezin wordt aangedaan. Mijn echtgenote is ruimdenkend en zij weet als geen ander dat in mijn vrouwvriendelijkheid hoffelijkheid en hartelijkheid de sleutelwoorden zijn. Vunzigheid past daar niet bij", aldus de verklaring van de vroegere CDA-premier.
Lubbers stelt verder: "Voor de ingediende klacht was geen enkel bewijs, geen enkele andere klacht werd ingediend."
De Independent meldde vrijdag dat het interne onderzoek van de Verenigde Naties naar de beschuldigingen tegen Lubbers vorig jaar vernietigend was. Klachten van anonieme medewerksters "duiden op een patroon van seksuele kwelling door Lubbers", citeerde The Independent uit het rapport.
In het verslag van mei 2004 staan naast details over de aanklacht die een 51-jarige medewerkster van de VN-vluchtelingenorganisatie in april van dat jaar tegen Lubbers indiende, anonieme beschuldigingen van andere vrouwen.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan liet zijn onderdirecteur na overleg met juridische experts in juli vrijuit gaan. De beschuldiging over "ongewenst fysiek contact" viel volgens de hoogste VN-baas niet te bewijzen. Wel kreeg Lubbers, die seksuele intimidatie altijd heeft ontkend, van Annan een berisping.
Lubbers heeft vrijdag een gesprek met Kofi Annan. Volgens zijn woordvoerder stond die afspraak al vast, voordat The Independent vrijdag publiceerde over het rapport en gaat het gesprek onder meer over Darfur. De woordvoerder wijst erop, dat Kofi Annan vorig jaar al op de hoogte was van het onderzoeksrapport, én van het weerwoord van Lubbers daarop.
(Bron)

Geen opmerkingen: