vrijdag, maart 11, 2005

'Banken onverantwoord met kredieten voor minima'

DEN HAAG - Banken en commerciële kredietverstrekkers lenen te gemakkelijk grote bedragen aan minima. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), die onverantwoorde praktijken signaleert. De vereniging eist haar oude 'leidende rol' terug in de markt van kredieten voor mensen die leven van een inkomen op bijstandsniveau.
Voorzitter G. Jaarsma van de NVVK stelde donderdag dat de overheid moet terugkomen op beperkingen die zijn gesteld aan de financiële handelsvrijheid van lokale overheden en bijbehorende instellingen. Die zijn volgens hem ingesteld na de zogenoemde Ceteco-affaire die in de zomer van 1999 aan het licht kwam bij de provincie Zuid-Holland, waar gemeenschapsgeld werd misbruikt om winst te maken via risicovolle leningen.
Sindsdien mogen de gemeentelijke kredietbanken die zijn aangesloten bij de NVVK, geen lening meer verstrekken aan mensen met een inkomen van 130 procent van het minimumloon of hoger. "Dat is de reden geweest dat veel van onze leden de kredietportefeuille op een laag pitje hebben gezet", aldus Jaarsma.
"Commerciële financiële instellingen zijn in dat gat gesprongen op een onverantwoorde wijze", vervolgt de NVVK-voorzitter. "Als iemand aanklopt voor een krediet voor de vervanging van een kapotte wasmachine, bieden commerciële instellingen te makkelijk kredieten aan van wel 2000 euro. Zo iemand heeft niet meer dan 500 euro nodig, maar loopt vervolgens wel het risico om in de problemen te raken."
De NVVK-voorzitter hekelt vooral de praktijken in winkels om dure apparatuur op de pof te kopen. "Die mensen die alleen een wasmachine nodig hadden, worden verleid ook nog een nieuwe stereoset of televisie te kopen. Die mensen zien wij dan vaak weer terug in de schuldhulpverlening."
De NVVK, die in 1932 werd opgericht als vereniging van kredietbanken, haalt nu nog circa 10 procent van de omzet uit het verstrekken van leningen. De 68 leden houden zich voor ongeveer 60 procent bezig met schuldhulpverlening en 30 procent inkomensbeheer.
Het aantal schuldenaren dat bij een NVVK-lid aanklopt voor hulp, groeit de laatste jaren volgens Jaarsma telkens met ongeveer 10 procent. Volgens eerste schattingen kreeg de vereniging vorig jaar in totaal circa 35.000 schuldhulpverzoeken. Ongeveer 25.000 huishoudens gaven hun inkomen in beheer, deels wegens schulden en deels om die te voorkomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: