dinsdag, maart 08, 2005

Kamer verwerpt voorstel nieuw systeem orgaandonatie

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dinsdag het voorstel verworpen om alle Nederlanders in principe te verplichten om na hun dood hun organen af te staan voor transplantatie. Van de aanwezige leden van de Tweede Kamer stemden 78 leden tegen het voorstel en 68 stemden voor.
Vijf PvdA-fractieleden (Van Dam, Van Heemst, Dijsselbloem, Douma en Smits) stemden tegen het voorstel voor het nieuwe systeem, net zoals twee leden van de LPF-fractie (Varela en Van den Brink). De overige leden van hun fracties stemden voor. Bij het CDA was er ook een dissident. De fractie stemde tegen het nieuwe voorstel, behalve het Kamerlid Algra. Hij was voor.
Behalve het CDA waren ook de VVD, SGP en Groep Wilders tegen. Voor waren (op de dissidenten na) de PvdA, SP, D66, LPF, GroenLinks, ChristenUnie en de Groep Lazrak. Vier leden van de Tweede Kamer waren afwezig.
Algemeen directeur van de Nierstichting Paul Beerkens zegt 'diep teleurgesteld' te zijn. Het nieuwe, zogeheten Actief DonorRegistratiesysteem zou volgens hem leiden tot een verkleining van de wachtlijst voor een donororgaan. Beerkens stelt dat een deel van de Tweede Kamer zich niet aan eerder gedane beloftes heeft gehouden. "Een ander registratiesysteem wanneer het in 1998 ingevoerde systeem niet tot een verbetering zou leiden."
(Bron)

Geen opmerkingen: