woensdag, maart 09, 2005

Peuters niet te veel kunstmatige suikers geven

DEN HAAG - Twee glazen suikervrije frisdrank en een beker yoghurtdrink per dag zijn niet goed voor jonge kinderen. Ze krijgen op die manier te veel van de kunstmatige zoetstof cyclamaat binnen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt voor de kunstmatige suikers, speciaal wanneer die aan kinderen onder de vier jaar oud worden gegeven.
De kunstmatige suikers zijn in opmars in levensmiddelen. In allerlei producten - van toetjes en (suikervrije) frisdrank tot vitaminepillen en peutertandpasta - komen zoetmakers als cyclamaat, sacharine of aspartaam steeds vaker voor.
De meeste producten (96 procent) bevatten op zichzelf minder zoetstof dan het wettelijk vastgestelde maximum. Wie per dag grote hoeveelheden of een aantal verschillende producten verorbert, kan echter wel meer binnenkrijgen dan goed voor hem of haar is. De VWA waarschuwde woensdag dat dat gevaar vooral voor jonge kinderen op de loer ligt.
Onbekend is nog wat de gevolgen zijn wanneer jonge kinderen regelmatig teveel zoetmakers binnen krijgen. Niettemin zijn de kunstmatige suikers niet toegestaan in producten als zuigelingenvoeding en koekjes die speciaal voor baby's, peuters en kleuters zijn. Voor peutertandpasta geldt dat verbod overigens niet. Volgens een VWA-woordvoerster zijn de hoeveelheden zoetstof hierin zo klein dat mensen zich daar "geen zorgen" over hoeven te maken.
Vanwege de strijd tegen overgewicht verwacht de inspectiedienst dat de kunstmatige zoetmakers steeds meer de natuurlijke suikers zullen vervangen.
De VWA richt zich volgens de woordvoerster vooral op beperking van het gebruik van cyclamaat. De stof, die dertig keer zoeter is dan suiker, is omstreden. Het voedselnet van Wageningen Universiteit meldt dat hoge doses cyclamaat volgens een aantal studies kanker kunnen veroorzaken.
In de Verenigde Staten is de zoetstof om deze reden verboden. De Europese Unie wil vooralsnog de toegestane hoeveelheid cyclamaat in producten terugdringen. Eind juli gaat de norm voor deze zoetstof in frisdrank omlaag. Eind januari 2006 moeten de 'oude flessen frisdrank' uit de supermarkten verdwenen zijn.
(Bron)

Geen opmerkingen: