'Gynaecologen omzeilen de wet af en toe'
HILVERSUM - De Nederlandse gynaecologenvereniging erkent dat vrouwen die langer dan 24 weken zwanger zijn soms voor een abortus uitwijken naar het buitenland. "Ze gaan dan onder het mom van een second opinion naar België of Groot-Brittannië, omdat de regels daar veel soepeler zijn", aldus voorzitter M. Schutte dinsdag in het Radio 1 Journaal.
In Nederland is een abortus na 24 weken verboden, behalve bij ernstige afwijkingen. Het missen van hersens valt daar onder, het ontbreken van ledematen niet.
"Als het kind wel levensvatbaar is, maar bijvoorbeeld een ernstige blaasafwijking heeft of een open rug, wijken vrouwen voor een abortus soms uit naar het buitenland. Die vrouwen zijn in Nederland dan wel strafbaar", aldus Schutte. Hij geeft toe zelf ook wel eens iemand te hebben doorverwezen naar België. "Maar de natuur was ons toen voor, de baby werd te vroeg geboren. De vrouw was anders inderdaad strafbaar geweest. Maar je kan je afvragen wie in zo'n geval aangifte doet".
De vereniging houdt zich volgens de voorzitter aan de regels voor abortus. Maar hij weet dat artsen in individuele gevallen soms anders beslissen. "Er zijn heel ernstige gevallen van ongeboren kinderen met een open rug bijvoorbeeld, waarbij je in de verleiding kan komen om uit te wijken. Maar om voor die incidentele gevallen de Nederlandse wetgeving overhoop te halen, gaat me te ver", aldus Schutte.
Sommige mensen nemen volgens hem geen genoegen met kleine afwijkingen van de norm, "maar de Vereniging van Nederlandse Gynaecologen helpt dan niet een zwangerschap af te breken". Vorige maand werd bekend dat het aantal abortussen dat is uitgevoerd door de Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus (CASA) in 2004 licht is gestegen. Of dit toe te schrijven is aan het het schrappen van de pil voor volwassen vrouwen uit het ziekenfonds, kan de organisatie niet zeggen. CASA voert ongeveer eenderde van de abortussen in Nederland uit.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten