vrijdag, april 15, 2005

Marokkaanse 'straatterroristen' niet uit te zetten

DEN HAAG - Nederland mag het Nederlanderschap niet afpakken van Marokkaanse jongeren met een dubbele nationaliteit die zich schuldig maken aan 'straatterreur'. Dat bleek vrijdag uit schriftelijke antwoorden van minister Donner van Justitie op vragen van het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders.
Die had de bewindsman opheldering gevraagd over ernstige misdragingen van jonge Marokkanen in de Utrechtse wijk Zuilen. Volgens Donner bevat de Rijkswet op het Nederlanderschap geen bepaling op grond waarvan de Nederlandse nationaliteit kan worden ontnomen wegens agressie en straattereur. De minister overweegt ook niet om zo'n bepaling in te voeren.
Ook op basis van het Europees Nationaliteitsverdrag, dat Nederland mede heeft ondertekend, is het volgens hem niet toegestaan het Nederlanderschap in te trekken van iemand die straatterrorisme pleegt of eraan deelneemt. Dat is alleen mogelijk als sprake is van (criminele) gedragingen die de "essentiƫle belangen van de staat" wezenlijke schade toebrengen.
Daarbij gaat het om hoogverraad en spionage voor een andere staat. Misdrijven van algemene aard, zoals ook de door Wilders (Groep Wilders) bedoelde agressie en straatterreur, vallen er niet onder, aldus Donner.
(Bron)

Geen opmerkingen: