Bijna eenderde Europeanen: zon draait om aarde
BRUSSEL - Het is zo'n vierhonderd jaar geleden dat de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galileï verkondigde dat de aarde om de zon draait. Een gedurfde stelling voor die tijd. De paus dwong hem zijn mening af te zweren.
Vele generaties hebben sindsdien op school geleerd dat de aarde niet het middelpunt is van het zonnestelsel. Hebben al die jaren onderwijs iets opgeleverd? Dat valt tegen, bleek bij een kleine quiz van de Europese Commissie om de wetenschapskennis van Europeanen te testen.
Maar liefst 29 procent van de Europeanen antwoordde dat de zon om de aarde draait en 4 procent wist het niet. Een standpunt dat de vroegere paus wel op prijs zouden stellen.
Sterker nog: evenveel Europeanen weet niet hoe lang de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien. Een maand, denkt 17 procent. Geen idee, zegt 16 procent. Het juiste antwoord luidt uiteraard: een jaar.
Minder moeite hadden de ondervraagden met andere vragen. Dat zuurstof uit planten komt, weet bijna iedereen. Net als het feit dat het middelpunt van de aarde erg heet is.
In het algemeen hebben Europeanen "een goede kennis" van wetenschappelijke onderwerpen, concludeert het onderzoek. Nederlanders zitten met 74 procent goede antwoorden in de topdrie van de 25 EU-landen. Zweden zijn het slimst: zij beantwoordden 79 procent van de vragen correct.
In Zuid-Europa is er voor onderwijzers nog veel werk te verrichten. Cyprus scoort van alle EU-landen het laagst met slechts 49 procent goede antwoorden. Voor de goede orde: de ondervraagden konden bij elke stelling kiezen tussen juist, onjuist en weet niet. De laagste score (44 procent) is gemeten voor Turkije, kandidaat-land van de Europese Unie.
(Bron)
De zon draait in een maand om de aarde. Daarom heet het ook maand natuurlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten