woensdag, juni 15, 2005

Veerman: proberen poema levend te vangen

DEN HAAG - De mensen die jagen op de poema op de Veluwe, zullen proberen het dier levend te vangen. Als dat niet lukt, zullen ze de poema doodschieten. Dat zei minister Veerman van Landbouw woensdag in de Tweede Kamer.
Kamerleden Van Velzen (SP) en Vendrik (GroenLinks) hekelden in het debat met de bewindsman uitspraken van een politiewoordvoerster die stelde het dier te zullen afschieten.
Volgens de minister zal eerst geprobeerd worden de poema met behulp van verdoving te vangen. Dan kan het dier naar een dierentuin. Lukt dat niet of wordt de situatie gevaarlijk, dan zal het ontsnapte roofdier worden afgeschoten. "Ik spaar dieren maar ik spaar ook mensen. En dat laatste op de eerste plaats", aldus Veerman.
Ook de Dierenbescherming wil geen klopjacht op de poema die op de Veluwe rondstruint. Een klein team van deskundigen en een scherpschutter moet het dier naderen en met een verdovingsgeweer bedwelmen.
De dierenbeschermers zijn faliekant tegen een klopjacht door politie en marechaussee op de dolende poema. "Dat werkt averechts. Door lawaai, veel mensen en terreinwagens ondervindt het dier stress, raakt in paniek en kan dan ongecontroleerd gedrag gaan vertonen", zegt directeur Thomas Posthumus Meyjes van de Dierenbescherming. Volgens hem moet dan voor een slechte afloop voor dier of mens worden gevreesd.
De Dierenbescherming wil ook een beter beleid voor exotische dieren. Het is nu veel te gemakkelijk om ze te houden. De beschermers menen dat de poema van een particulier afkomstig is.
(Bron)

Geen opmerkingen: